VS zetten Iran de voet dwars met koop MiGs

WASHINGTON, 5 NOV. De Verenigde Staten hebben van Moldavië 21 zeer moderne gevechtsvliegtuigen van het type MiG-29C gekocht - om te voorkomen dat ze in handen van Iran zouden vallen. Dat heeft gisteren de Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, bekendgemaakt.

Moldavië is een van de voormalige Sovjet-republieken die zo om geld verlegen zitten dat ze hun wapens in de verkoop doen. De regering in Chisin bood daarom de MiG-29C's te koop aan, zeer geavanceerde toestellen die in staat zijn nucleaire wapens en raketten te vervoeren. Omdat Iran en een aantal “onbetrouwbare landen” belangstelling toonden, besloten de Amerikanen de toestellen van Moldavië te kopen. Volgens Cohen zouden de Iraniërs de toestellen anders zeker hebben gekocht.

Cohen wilde niet zeggen hoeveel de Amerikanen voor de MiGs hebben betaald: met de Moldaviërs is geheimhouding afgesproken over de prijs, aldus Cohen. Hij prees de regering in Chisin om haar “visionaire inspanningen” en zei dat Moldavië kan rekenen op overtollig Amerikaans militair materiaal en op humanitaire bijstand. Alles bij elkaar was de prijs van de Migs volgens de minister “heel redelijk”. De vliegtuigen zijn gedemonteerd en de afgelopen weken vanuit Moldavië overgebracht naar een militaire basis in de Amerikaanse staat Ohio. Cohen toonde zich zeer opgelucht: “Het gevaar dat militaire uitrusting en massavernietigingswapens in handen vallen van onbetrouwbare staten is zeer reëel geweest”, zo zei hij gisteren in Washington. Overigens bezit Iran al een aantal MiG-29C's. (AP)