VERSE VIJGEN IN CITRUSSIROOP

Het zal sommige lezers misschien opgevallen zijn dat ik in de afgelopen weken af en toe over mijn tuin heb geschreven. Mijn kruiden dit jaar, vooral mijn rode en groene basilicum, hebben het geweldig gedaan en de potjes verse pesto en zelfgemaakte geleien (druiven en appel) zijn een smakelijk bewijs van en groeizame zomer.

De zuring, ook rode en groene, heeft een vaste plek in potten langs de border veroverd - een echt dankbare plantensoort. Op dit punt zou ik willen pochen op mijn vijgenboompje, maar dat liet me in de steek. Kon ik vorig jaar zestien prachtige paarse, zoete en sappige vijgen oogsten, dit jaar kon ik alleen maar dromen over uit eigen tuin ingemaakte vijgen, vijgenjam, of eend met vijgen. In september hing er precies één gerimpeld, onappetijtelijk groen exemplaar aan de boom, en daar komt een droom niet mee uit. Erg jammer, want een salade van verse vijgen met raketsla en blokjes meloen of avocado met een vinaigrette van olijfolie en versgeperst sinaasappelsap en een scheutje rode-wijnazijn is verrukkelijk.

Vijgen zijn gelukkig verkrijgbaar bij Turkse winkels, goed gesorteerde groentewinkels en soms op de markt. Koop ze niet als ze keihard of droog zijn, of als ze geplet, opengespleten of beschimmeld zijn, of als ze zuur ruiken.

Rijpe vijgen voelen zacht aan wanneer u er heel zachtjes met uw hand duim op drukt. Het is het beste om rijpe vijgen zo snel mogelijk te verwerken, hoewel u ze kort kunt bewaren. Schik ze in dat geval eerst naast elkaar in een stevige rieten mand en zet ze onafgedekt tot 3 à 4 dagen in de koelkast.

Dit nagerecht kunt u van tevoren maken en een aantal dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Het is lekker gewoon met de siroop, maar u kunt er naar keuze ook een schepje roomijs, geklopte slagroom (nog liever clotted cream), Griekse yoghurt, créme fraîche of mascarpone bij serveren.

Giet het sap in een brede, ondiepe pan waar de vijgen naast elkaar in passen. Zet op een matig vuur en breng onder af en toe roeren aan de kook. Laat even sudderen tot de suiker is opgelost. Pel intussen de vijgen zorgvuldig en houd ze heel. Doe ze in het sudderende sap en neem de pan onmiddellijk van het vuur. Leg het deksel op de pan en laat de inhoud afkoelen. Zet de pan met vijgen en siroop in de koelkast en laat in 2 tot 3 uur door en door koud worden.

Snijd elke vijg in vier partjes en schik er drie in elke dessertkom. Leg een klein takje munt in het midden van elke opengesneden vijg. Schep er wat siroop over en dien onmiddellijk op.

Voor vier personen: 12 mooie rijpe, verse paarse vijgen

2,5 deciliter vers sinaasappelsap

2,5 deciliter vers grapefruitsap

2,5 deciliter vers citroensap

500 gram suiker

takjes verse munt, ter garnering

    • Kim Maclean