Verkoop boeken gestegen

BILTHOVEN, 5 NOV. De verkoop van boeken is in de eerste helft van 1997 met 5 procent omhoog gegaan in vergelijking met het voorgaande jaar. Volgens de Boekverkopersbond komt dit in de eerste plaats doordat de consument meer heeft te besteden heeft. Maar ook de gestegen belangstelling voor literatuur door onder meer de aandacht voor literaire prijzen speelt een rol. Gemiddeld tellen kopers ruim 25 gulden voor een boek neer.

Boeken zijn ook een steeds populairder cadeau, al is het de bond niet helemaal duidelijk of de ontvangers alles even gretig lezen. De helft van de gekochte boeken wordt door de aanschaffers zelf gelezen, blijkt uit onderzoeken. Wat er met de andere helft gebeurt, is niet vastgesteld.

Van alle gekochte boeken komt bijna 68 procent bij de echte boekhandel vandaan. Met name de boekenclubs zouden terrein verliezen wegens de beperkte keuzevrijheid. (ANP)