Twente na twintig jaar weer in derde ronde

ENSCHEDE, 5 NOV. De kleurloze wedstrijd eindigde zoals hij was begonnen, zonder doelpunten. Op een weinig spectaculaire manier bereikte FC Twente gisteravond voor het eerst in twintig jaar de derde ronde van een Europees voetbaltoernooi, zonder show, zonder oogstrelend voetbal. “Da's gruwelijk mooi”, zong marathonschaatser en entertainer Erik Hulzebosch in de rust, maar dat sloeg op alles behalve het duel tegen Aarhus GF.

Met recht mocht het 0-0 gelijkspel tegen de Deense ploeg echter als een overwinning worden gevierd. In de strijd om de UEFA Cup is FC Twente immers een ronde verder. Na het Noorse Lillestr⊘m werd opnieuw een Scandinavische club uitgeschakeld, maar wel één die in de eerste ronde verrassend het Franse Nantes uit het bekertoernooi had gewerkt.

Uit financiële overwegingen wenst Twente zich vrijdag bij de loting een Duitse tegenstander. Karlsruher SC bijvoorbeeld, dat Metz gisteravond uitschakelde, of Schalke 04, dat vanavond een 1-0 overwinning verdedigt tegen Anderlecht, of VfL Bochum, dat morgen tegen FC Brugge een achterstand moet wegwerken.

Waar recente trainers als Issy ten Donkelaar en Rob Baan niet in slaagden, presteerde Hans Meyer gisteravond wel in het koude maar niettemin uitverkochte Diekman-stadion (10.150 toeschouwers). De Duitse oefenmeester loodste de ploeg uit Enschede naar de derde ronde. In het seizoen 1977-'78 kwam FC Twente voor het laatst zo ver. Onder trainer Spitz Kohn bereikte het elftal met grote namen als Arnold Mühren, Kick van der Vall en Epi Drost destijds zelfs de halve finale van het Europa Cup 2-toernooi, waarin het werd uitgeschakeld door de latere winnaar Anderlecht.

De Deense ploeg, voor het laatst landskampioen in 1986, was naar Nederland gekomen om ten minste één doelpunt te maken. Na het 1-1 gelijkspel in Aarhus hadden de Twentenaren immers genoeg aan een 0-0 gelijkspel. Beide clubs zochten de aanval en gaven elkaar veel ruimte. Twente deed dat aanvankelijk zonder spits John Bosman, die zaterdag in het thuisduel tegen Vitesse na een afwezigheid van zes weken een 33 minuten durende rentree maakte. En twee keer 45 minuten zonder aanvaller Petrov, die vorige week dronken en zonder rijbewijs door de Enschedese politie vanachter zijn autostuur werd gehaald en vervolgens door de clubleiding op non-actief werd gezet. De Oekraïener had volgens Meyer “Scheisse” gemaakt en met zijn wangedrag “de ploeg in de steek gelaten”. Catastrofale gevolgen bleven uit.

Zijn hielblessure is genezen, maar aan wedstrijdritme ontbreekt het Bosman nog. De tweede helft was een kwartier oud toen hij in het veld kwam voor de tegenvallende Vennegoor of Hesselink, die vrijdag negentien wordt. Het jeugdige talent had zijn ploeg niet aan een voorsprong kunnen helpen, evenmin als die andere aanvaller, de energieke Sumiali. Als een van de weinige Twentenaren verliet de Fin die twee weken geleden in Aarhus het enige Twentse doelpunt maakte, het veld met een ruime voldoende.

In de wedstrijden van de laatste weken dat hij er niet bij was, miste Bosman bij zijn ploeggenoten “de druk op de bal en de win om te winnen”. Zaterdag tegen Vitesse was dat weer terug, stelde hij vast. “Als we er zelf één of twee maken, kan er weinig meer misgaan”, zei hij voor de wedstrijd tegen Aarhus Gymnastikforening, zoals de Deense tegenstander voluit heet. Dat was makkelijk gezegd, maar FC Twente was niet bij machte om die woorden om te zetten in daden. Daarbij had de ploeg het geluk dat de Denen ook geen vuist konden maken. De clubs hielden elkaar in balans.

Het tempo lag bij beide ploegen hoog, zoals beide elftallen ook hoog scoorden in het maken van onnodige fouten. De kansen waren te tellen op één hand. Kort na rust, in de 54ste minuut, was Reese van Aarhus nog het dichtst bij een doelpunt. Uit een voorzet kreeg hij de bal voor zijn voeten, waarna hij hard tegen de lat schoot. Via de onderkant van de lat kwam de bal het veld weer in, terwijl de Twentenaren nog sidderden, het doel van Boschker nog trilde en het net nog wuifde.

Voor FC Twente had dat schot het effect van een wekker. De thuisclub schrok wakker en ging op jacht naar het bevrijdende doelpunt dat kwalificatie voor de derde ronde eerder zeker had kunnen stellen. Sumiala kwam alleen voor de Deense doelman Windfeld, maar zijn schot miste kracht, net als bij een soortgelijke situatie in de eerste helft met wederom Sumiala in de hoofdrol. Toen de bal via de Deense keeper voor de voeten kwam van Vennegoor of Hesselink, had deze oud-speler van amateurclub Quick '20 voor open doel maar in te schieten. Maar de Twentse aanvaller raakte de bal verkeerd en daarmee was het gevaar voor de Denen geweken.

In de eerste helft hadden de Denen een overwicht, de tweede helft was voor Twente. Toen de ploeg van Meyer in de slotfase al in veilige haven leek te zijn en FC Twente slechts wachtte op het laatste fluitsignaal van de Fransman Batta, stichtte Aarhus toch nog gevaar in het Nederlands strafschopgebied. In de laatste minuten lag uitschakeling nog even op de loer. Met een beetje geluk voor FC Twente bleef het daar bij.

    • Ward op den Brouw