Tommel wil in 2000 bijna overal duurzaam bouwen

DEN HAAG, 5 NOV. In het jaar 2000 moet 80 procent van de nieuwe woningen voldoen aan de eisen van duurzaamheid: ze moeten zo zijn ontworpen en gebouwd dat het energie- en waterverbruik er lager is dan tot dusver gebruikelijk, bijvoorbeeld door plaatsing van zonnecollectoren, het scheiden van drink- en ander water, en plaatsing van waterbesparende douchekoppen.

Daarnaast moeten er minder en bovendien milieuvriendelijke bouwmaterialen worden gebruikt. Vorig jaar was dit bij 15 procent van de nieuwbouw het geval. De extra kosten, minimaal drieduizend gulden per woning, verdienen de bewoners terug door een lager energie- en waterverbruik. In 2000 is, zo wordt geschat, door dit programma voor duurzaam bouwen 13 miljard liter drinkwater minder nodig dan anders het geval zou zijn.

Staatssecretaris Tommel (Volkshuisvesting) wil ook dat in 2005 80 procent van de loden drinkwaterleidingen in de woningen zijn vervangen. Dit blijkt uit het gisteren gepubliceerde 'Tweede plan van aanpak duurzaam bouwen'. Het is opgesteld door Tommel in samenwerking met de landelijke organisatie van bouwbedrijven en de Stichting Natuur en Milieu.

De resultaten van het eerste 'plan van aanpak', dat gold voor de periode 1995-1997, leveren volgens het ministerie “een bemoedigend beeld” op.