Subsidie 'witte werkster' verlengd

DEN HAAG, 5 NOV. De Tweede Kamer is gisteren akkoord gegaan met voortzetting van de subsidies voor zogenoemde 'witte werksters', huishoudelijke hulpen voor particulieren die via schoonmaakbedrijven werken in plaats van zwart, zoals nu veel gebeurt.

PvdA, VVD, D66 en CDA pleitten zelfs voor uitbreiding van het takenpakket van de 'thuisservice' met ander huishoudelijk werk als glazenwassen, babysitten en klusjes in de tuin. Dat ging minister Melkert (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) nog te ver.

De huidige experimenten met witte werksters hebben niet het verwachte resultaat, stelden de fracties. Van de vijfhonderd gesubsidieerde arbeidsplaatsen zijn er tot nu toe slechts 82 vervuld. “We halen voortdurend mensen uit het buitenland, terwijl de bakken bij ons vol zitten met werklozen. Mensen zeggen hier te gemakkelijk dat ze geen zin hebben”, aldus VVD-woordvoerster Esser.

Melkert erkende de problemen bij het vervullen van de thuisservice-banen, maar weet die voornamelijk aan de experimentele fase van het project. “Zowel werkgevers als werknemers hebben nog geen garantie op een voortzetting van het project en dat zorgt voor terughoudendheid”, aldus de minister.

Werklozen die weigeren mee te werken moeten dat volgens de minister voelen in hun portemonnee. “Gewoon aanpakken of iets aan de uitkering doen.”

Hij stelde dat de concurrentie met reguliere banen in de thuiszorg en hoveniersbedrijven meevalt, maar dat hij terughoudend blijft om de taken van de thuisservice uit te breiden. Melkert wil met de betrokken branches overleg voeren voordat hij eventueel besluit tot uitbreiding.

De subsidieregeling voor de witte werkster houdt in dat schoonmaakbedrijven vanaf dit jaar 18.000 gulden per jaar ontvangen als zij langdurig werklozen een vaste baan als hulp in de huishouding bezorgen. Dat was vorig jaar nog 17.000 gulden. Daarnaast kan de werkgever ook aanspraak maken op ruim 6.000 gulden aanvullende loonkostensubsidies. De particulier betaalt daardoor maximaal 17,50 per uur voor de werkster, min of meer vergelijkbaar met wat nu ook voor 'zwarte' werksters wordt betaald.