Republikeinen winnen in VS

WASHINGTON, 5 NOV. Bij tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten hebben de Republikeinen gisteren de belangrijkste overwinningen geboekt. De staat Oregon heeft er bij referendum-per-post met grote meerderheid voor gekozen om een wet die medische hulp bij zelfdoding toestaat, niet te schrappen.

Als burgemeester van New York is zoals verwacht met grote meerderheid Rudy Giuliani herkozen, die zijn populariteit vooral dankt aan de sterk afgenomen criminaliteit. Christine Todd Whitman won met minimale voorsprong een tweede termijn als gouverneur van New Jersey.

Ook Virginia krijgt weer een Republikeinse gouverneur, Jim Gilmore, die met gemak zijn Democratische tegenstander versloeg met zijn belofte dat hij de belasting op auto's en vrachtwagens zal afschaffen. De enige Congreszetel waarover gisteren werd gestemd, van het district Staten Island in de staat New York, ging ook naar de Republikeinen: Vito Fossella, lid van het gemeentebestuur, volgt in het Huis van Afgevaardigden zijn partijgenote Susan Molinari op.

In negen deelstaten werden gisteren ook referenda gehouden over verschillende onderwerpen. Drie jaar nadat Oregon als enige Amerikaanse deelstaat instemde met een wet die medische hulp bij zelfdoding van ongeneeslijk zieken toestaat, haalde een voorstel om de wet alsnog in te trekken het niet. De wet, die nog niet in werking is getreden, staat artsen toe om een patiënt die minder dan zes maanden te leven heeft op diens verzoek een dodelijke dosis van een oraal in te nemen medicijn te verstrekken.

De staat Washington verwierp een voorstel om het gebruik van marihuana en andere drugs voor medische doeleinden te legaliseren. De kiezers in de stad Houston verwierpen een voorstel dat het de gemeente onmogelijk gemaakt zou hebben om nog langer een beleid van positieve discriminatie te voeren.