PvdA staat op winst in peiling van Inter/View

DEN HAAG, 5 NOV. De voorsprong van de PvdA in de opiniepeilingen wordt steeds groter. De partij van premier Kok zou op dit moment 44 zetels halen, zo blijkt uit een onderzoek van bureau Inter/View. Het is het hoogste zetelaantal dat de partij sinds jaren in opiniepeilingen heeft gehaald. De PvdA beschikt in de Tweede Kamer nu over 37 zetels.

De VVD zou volgens Inter/View op 38 zetels uitkomen. Dat is een winst van zeven ten opzichte van de verkiezingen van 1994. Afgelopen zomer scoorden de liberalen nog 40 zetels in de peilingen.

D66 krijgt volgens Inter/View 15 zetels, een verlies van negen vergeleken bij de laatste verkiezingen. Het CDA zou vier zetels inleveren en op 30 uitkomen. GroenLinks boekt met acht zetels een winst van drie. De SP wint ook drie zetels en komt op vijf. Het succes van de PvdA betekent niet dat de partij onder premier Kok weer zo groot is als tijdens het laatste kabinet Lubbers: bij de verkiezingen van 1989 haalde de PvdA 49 zetels. De VVD haalde in 1989 22 zetels, in 1994 31 zetels en zit dus nog in de lift.