Nieuwe beleid van RO Theater

ROTTERDAM, 5 NOV. Het RO Theater zal voortaan niet meer op reis gaan met grote-zaalproducties. Guy Cassiers, de nieuwe artistiek leider, wil deze producties om technische redenen voortaan drie weken achtereen uitsluitend in de Rotterdamse Schouwburg laten zien.

Met de kleinere, flexibelere voorstellingen die het gezelschap voor het eigen theater maakt, wil Cassiers juist meer gaan reizen. De vorige artistieke leiders, Peter de Baan en Koos Terpstra die begin dit jaar door het bestuur van het RO Theater ontslagen werden wegens onoplosbaar geachte conflicten, hadden de samenwerking met de schouwburg juist beperkt ten gunste van de bespeling van het eigen theater.

Cassiers is deze week officieel benoemd. Hij treedt per augustus 1998 in dienst. De vaste kern acteurs wordt teruggebracht van zestien naar tien, waartoe in elk geval Catherine ten Bruggencate, Mark Rietman en Herman Gilis zullen gaan behoren. Zoals al eerder bekend werd, zal regisseur Alize Zandwijk deel gaan uitmaken van de artistieke leiding. Ina Veen, nu nog werkzaam bij de Haarlemse Toneelschuur, wordt artistiek organisator. Vaste vormgevers worden Walter Verdin en Marc Warning.

Cassiers zal het volgende seizoen in elk geval een tweeluik ensceneren van Anna Karenina, een bewerking van de roman van Tolstoj. Dit seizoen regiseert hij onder meer Faust bij het Zuidelijk Toneel en een productie voor het Holland Festival, Het Slachtjong, een bewerking van een roman van de Ierse schrijver McCabe.