Lisa

Lisa (Gary A. Sherman, 1990, VS). TV10, 21.30-23.05u.

Het subgenre van de vrouwen-in-gevaar-thriller - dat wel eens het postfeministische equivalent van de film noir is genoemd - kent een niet aflatende stroom van producties. Soms bereiken die films de Nederlandse bioscoop, veel vaker moeten zij, al dan niet terecht, genoegen nemen met een hoekje in de vidotheeek. Nederlands ondertiteld, dat nog nèt wel. Lisa, vanavond te zien op TV10, is zo'n thriller.

Op papier klinkt de film zo gek nog niet. De titelheldin is een beginnende bakvis van 14 jaar (Staci Keanen) die nooit de man heeft gekend die haar heeft verwekt toen haar moeder (Cheryl Ladd) nog een meisje was. Die moeder is nu overbezorgd; zij legt dochterlief nogal wat beperkingen op, zeker waar het afspraakjes met jongens betreft.

Het idiote scenario wil vervolgens dat uitgerekend dit meisje in een ondeugende bui telefonisch toenadering zoekt tot een man van wie alleen de kijker weet dat hij de beruchte Candlelight Killer is, een lustmoordenaar die al meerdere dames heeft gewurgd.

Lisa had een ironisch commentaar kunnen wezen op het averechtse effect dat een repressief bewind jegens pubers kan sorteren. Of een niet minder ironische visie op de wijze waarop de samenleving zondige want alleenstaande moeders op hun nummer pleegt te zetten.

Probleem is echter dat regisseur Gary Sherman (zijn Dead and Buried, Vice Squad en Poltergeist III haalden in het verleden nog wèl de Nederlandse bioscopen) gespeend is van elk gevoel voor ironie of plezier in zijn werk. Het kansrijke, freudiaanse uitgangspunt gooide hij eenvoudigweg te grabbbel in een ook in alle andere opzichten volstrekt fantasieloze wegwerp-thriller.

In de wisselvallige filmprogrammering van TV10 is Lisa het voorlopige dieptepunt. In slechts één naslagwerk heb ik de film terug kunnen vinden: in het inderdaad zeer volledig VideoHound's Golden Movie Retriever. De gids is redelijk goed geïnformeerd en vertoont in de bespreking van Lisa in meer gevoel voor humor dan de film zelf: 'Lock your doors! Don't let anyone in if they have this video!'

    • Alex de Ronde