Jeltsin zet omstreden Berezovski aan de kant

MOSKOU, 5 NOV. President Boris Jeltsin heeft vandaag de omstreden zakenman, multimiljonair en politicus Boris Berezovski uit de Veiligheidsraad gezet.

Volgens een woordvoerder van de president krijgt Berezovski, die vice-secretaris van de Veiligheidsraad was, “ander werk”. Later verduidelijkten woordvoerders dat Anatoli Tsjoebais en Boris Nemtsov, de vice-premiers die worden gezien als het meest hervormingsgezind in de Russische leiding, president Jeltsin hebben overtuigd van de noodzaak, Berezovski te ontslaan. Tsjoebais en Nemtsov stonden bekend als gezworen vijanden van de eind 1996 in de Veiligheidsraad benoemde Berezovski. Nog onlangs beschuldigde Nemtsov hem ervan zijn functie te misbruiken voor zijn bedrijven.

Berezovski is onder andere chef van een van de grootste oliemaatschappijen van Siberië. Als lid van de Veiligheidsraad heeft hij onderhandeld met Tsjetsjenië over het transport van Azerbajdzjaanse olie via Tsjetsjenië naar Rusland. Die contacten hebben hem tot een soort belangenbehartiger van Russische oliemaatschappijen op de Kaukasus gemaakt.

Berezovski heeft steeds beweerd bij zijn benoeming in de Veiligheidsraad - een invloedrijk adviesorgaan van de president - zijn zakelijke activiteiten te hebben gestaakt. Via medewerkers is hij niettemin oliemaatschappijen, grote delen van de autohandel en televisiestations blijven controleren. Hij controleert het financiële en handelsconglomeraat LogoVaz, dat het monopolie heeft op de verkoop van Mercedes, Volvo en General Motors in Rusland en is grootste aandeelhouder van het televisiekanaal ORT. Tsjoebais en Nemtsov hebben hem beschuldigd van gesjoemel bij de privatisering van staatsbedrijven.

Berezovski zelf heeft niet gereageerd op het decreet van president Jeltsin van vanochtend. Een van de meest prominente woordvoerders van de communistische partij noemde het ontslag “een genereus cadeau van Jeltsin aan het volk ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van de Revolutie”. (Reuter, AFP)