Hogere winst British Petroleum

LONDEN, 5 NOV. British Petroleum (BP) heeft de nettowinst in het derde kwartaal zien stijgen van 612 miljoen pond tot 682 miljoen pond (2,2 miljard gulden).

Over de eerste negen maanden van dit jaar ging de winst omhoog van 1,83 miljard pond naar een record van 2,17 miljard pond (7,1 miljard gulden). Dat heeft het Britse olieconcern vandaag bekendgemaakt. De cijfers zijn berekend op basis van vervangingswaarde. Daarbij blijven winst of verlies op voorraden buiten beschouwing.

In de sector exploratie en productie moest BP in het derde kwartaal een daling van het bedrijfsresultaat incasseren van 761 miljoen pond tot 674 miljoen pond. Dat kwam vooral doordat de prijs van ruwe olie lager was dan in de overeenkomstige periode van 1996.

BP verwacht dat de olieprijs voorlopig flink zal blijven schommelen. De laatste tijd tekent zich een stijging af door het koudere weer op het noordelijk halfrond, aldus BP.

De divisie raffinage en verkoop zag het bedrijfsresultaat flink stijgen van 151 miljoen pond tot 265 miljoen pond. Dat lag behalve aan de daling van de prijs van ruwe olie ook aan kostenbesparing door de samenwerking met Mobil in Europa.

Het bedrijfsresultaat in de chemie ging omhoog van 130 miljoen pond naar 137 miljoen pond.