Helft 'zoekgeraakte' scholieren gevonden

AMSTERDAM, 5 NOV. Ongeveer 1.500 Amsterdamse ouders hebben de afgelopen dagen bij de gemeente Amsterdam opgegeven op welke school hun kind zit. Ze reageren hiermee op een brief van de gemeente, die eind vorige week vaststelde dat 3.000 leerplichtige kinderen 'zoek' zijn. Ze staan niet ingeschreven op een school, maar zijn wel geregisteerd bij het bevolkingsregister.

De gemeente kan nog niet zeggen of de nieuwe gegevens kloppen en gaat dat nu controleren bij de opgegeven scholen. “De overige ouders moeten nog reageren”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Het zal ruim een maand duren voordat het Leerling Administratie Systeem (LAS) alle 3.000 kinderen heeft opgespoord en ook weet of zij ergens op school zitten. Het LAS is dit jaar opgericht door wethouder Van der Aa (Onderwijs) omdat het leerplichtbestand in Amsterdam al jaren sterk vervuild was. Soms stonden kinderen ingeschreven op een school, nadat ze waren overleden.

Het 'relatieve schoolverzuim' - kinderen die wel zijn ingeschreven op school, maar niet komen opdagen - is groot in Amsterdam. Dagelijks verschijnt negen procent van de leerplichtige kinderen niet op school. Sommigen zijn ziek, maar de meesten spijbelen. Van der Aa vindt dit “zorgelijk”.

Berichten dat de 3.000 kinderen die niet op een school zijn ingeschreven niet bestaan, zijn onjuist volgens Burgerzaken in Amsterdam. Volgens die berichten schrijven ouders niet bestaande kinderen in bij het bevolkingsregister om aanspraak te maken op kinderbijslag. “Slechts in uitzonderlijke gevallen kan een ouder een kind inschrijven zonder een artsenverklaring”, zegt de woordvoerder.