Hamburg krijgt een rood-groene coalitie

ROTTERDAM, 5 NOV. De sociaal-democratische SPD en de Groene Alternatieve Lijst (GAL) hebben in de Duitse deelstaat Hamburg overeenstemming bereikt over een regeringscoalitie. Een coalitie was noodzakelijk geworden nadat de SPD bij de verkiezingen van 21 september haar absolute meerderheid verloor.

De Groenen zullen drie senatoren (ministers) leveren - die voor wetenschap en hoger onderwijs, voor milieu en voor stadsontwikkeling. De senator voor financiën, die aanvankelijk door de GAL was geclaimd gaat naar de SPD, waarvan de voorzitter, Ortwin Runde, de nieuwe burgemeester wordt.

De Groenen hebben in de coalitie-onderhandelingen, die ongeveer twee weken hebben geduurd, veel moeten slikken. Zo zijn ze akkoord gegaan met het uitdiepen van de Elbe en het vergroten van de haven, die daardoor voor grotere schepen toegankelijk wordt. Ook de uitbreiding van de luchthaven en een extra tunnel onder de Elbe wist de partij niet tegen te houden. Bovendien hebben de Groenen ingestemd met de poging van Hamburg om de bouw van nieuwe, grote Airbus vliegtuigen op het DASA-terrein in de wacht te slepen.

Daarentegen bereikte de GAL wel dat de nieuwe regering ernaar zal streven de kerncentrale bij Brunsbüttel in 2002 te sluiten. Ook worden enkele grote bouwprojecten uitgesteld of kleinschaliger gemaakt en een voormalig militair oefenterrein wordt een beschermd natuurgebied.

Krista Sager, die namens de GAL de onderhandelingen leidde, zei tevreden te zijn met het akkoord. Er was volgens haar “geen echte speelruimte” bij de omstreden grote projecten. Ze zei het belangrijker te vinden “iets te doen voor de concrete leefomstandigheden van mensen, dan te strijden tegen projecten die alleen een symbloische waarde hebben”.

Als de burgemeester en de nieuwe regering op 12 november zullen worden geïnstalleerd is Hamburg de vijfde van de zestien Duitse deelstaten met een rood-groene coalitie. De SPD behaalde in Hamburg 54 zetels, de Groenen 21 en de christen-democratische CDU 46 zetels.

Het slagen van de nieuwe coalitie kan van grote invloed zijn op de landelijke parlementsverkiezingen in september volgend jaar. Dan hoopt de SPD een einde te maken aan 15 jaar onafgebroken regeren van de christen-democraten. Een eerder rood-groene regering in Berlijn in 1990 werd een mislukking, omdat beide partijen te weinig bereid waren compromissen te sluiten.