George Clooney

In een serie profielen van gezichtsbepalende filmsterren deze week George Clooney, de joviale televisiedokter uit 'ER' die nu in 'The Peacemaker' speelt.

Grote sterren beginnen klein, maar wie zou eind jaren tachtig een cent hebben gegeven voor de carrière van de klunzige krullenbol in de mislukte cultfilm The Return of the Killer Tomatoes!? Alleen de helderzienden die op dat moment ook al een charismatisch acteur zagen in de lambada-dansende travestiet uit de would-be-B-film The Harvest. George Clooney (Lexington, Kentucky, 6 mei 1961) heeft heel wat rotzooi moeten verwerken in de film- en televisiewereld om uit te groeien tot de leading macho in de actiethriller The Peacemaker.

Honderden miljoenen kijkers kennen Clooney (een neef van zangeres Rosemary) als Doug Ross uit de Amerikaanse ziekenhuisserie ER: hij is de joviale dokter die kinderlevens redt en - met een broeierige blik vanonder zijn zware wenkbrauwen - zowel verpleegkundigen als patiënten in katzwijm laat vallen. Met zijn vierkante kop en zijn kortgeknipte zwarte haar (grijzend aan de slapen!) werd Clooney begin jaren negentig de housewife's heartthrob, een Casanova met cyclopische kijkcijfers. Bang voor het Swiebertje-effect solliciteerde hij in 1995 bij Quentin Tarantino naar een rol in een bioscoopfilm, en een jaar later verraste hij in de vampierparodie From Dusk Till Dawn van Tarantino's protégé Robert Rodriguez.

'I may be a bastard, but I'm not a fucking bastard', luidde Clooneys slotzin in From Dusk Till Dawn. Hoewel hij in de rol van nietsontziende moordenaar duidelijk tegen zijn imago was gecast, kon hij het niet laten om een glimpje bonhomie te laten doorschemeren. Want Clooney is een geboren good guy - zij het een die net als Dr. Ross floreert bij drank en vrouwen. Niemand verwonderde zich dan ook toen hij als titelheld in de laatste Batman-film (Joel Schumacher, 1997) geen moment geloofwaardig was als de braaf gecoiffeerde crusader.

Clooneys beste personage tot nu toe was de gescheiden vader in One Fine Day, de recente romantische komedie voor de druk-druk-drukgeneratie van Michael Hoffman. Tegenover Michelle Pfeiffer speelde hij een sympathieke lobbes met een Peter Pan-complex; net als bij zijn oudere collega Harrison Ford (55) is het juist het kleine jongetje in de stoere bink dat Clooney zo aantrekkelijk maakt. Clooneys grote voorbeeld is Cary Grant, de Hollywoodlegende met wie hij om zijn stijlvolle sex appeal voorzichtig vergeleken wordt. Ook Grant was een laatbloeier, maar op zijn 36ste had hij wel al The Awful Truth, Bringing Up Baby en Suspicion gemaakt. George Clooney, leading man uit een handvol vergetelijke films, mag dus wel opschieten. Anders zal hij onherroepelijk als Dr. Ross de geschiedenis ingaan.

    • Pieter Steinz