Fusie van Duitse Krupp en Thyssen

ROTTERDAM, 5 NOV. De Duitse metaalbedrijven Krupp Hoesch en Thyssen streven naar een volledige fusie. Dat werd gisteren bekendgemaakt na een bijeenkomst van de directies en de raad van commissarissen van beide bedrijven. Na de fusie ontstaat een concern met een omzet van 70 miljard gulden en 190.000 medewerkers.

Het wordt in grootte het vijfde bedrijf in Duitsland. De fusie levert “grote kansen” op en een betere strategische positie op de wereldmarkt voor hun kernactiviteiten, aldus een verklaring van Krupp en Thyssen. De bedrijven baseerden hun verklaring op onderzoek van negentien werkgroepen. De fusie leidt volgens de bedrijven tot belangrijke synergie-voordelen van ten minste 500 miljoen gulden.

Speculatie over een mogelijke fusie tussen beide concerns begon in maart dit jaar toen topman Gerhard Cromme van het kleinere Krupp een poging deed om Thyssen over te nemen met steun van onder meer de Deutsche Bank, Dresdner Bank en Goldman Sachs. Thyssen bestempelde destijds de 'overval' als 'wildwestavonturen' van Cromme.

Het vijandige, met schulden gefinancierde bod werd later ingetrokken, nadat beide bedrijven overeengekomen waren om hun staaldivisies te fuseren. Beide staaldivisies opereren al gezamenlijk sinds september. Thyssen Krupp Stahl is in grootte de vierde staalproducent in Europa met een jaarlijkse productie van meer dan 14 miljoen ton.

De fusie wordt door financiële analisten gezien als een logische ontwikkeling. Beide bedrijven volgen al enige jaren eenzelfde strategie door zich terug te trekken op een aantal kernactiviteiten. Het nieuwe concern deelde mee dat de fusie nauwelijks gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid. Waarschijnlijk verwacht het concern dat de gebundelde kracht van Thyssen Krupp tot expansie zal leiden, met name in opkomende markten in Azië.

Thyssen AG, oorspronkelijk een staalbedrijf, is gevestigd in Düsseldorf en heeft behalve staal ook activiteiten in financiële dienstverlening, industriële productie en handel. De nettowinst was vorig jaar 390 miljoen gulden, belangrijk minder dan de 860 miljoen nettowinst van 1995.

Fried. Krupp AG Hoesch-Krupp is gevestigd in Essen. Het is ontstaan door een fusie in 1992 van de staal- en ingenieurs-bedrijven Fried. Krupp AG en Hoesch AG. Ongeveer een kwart van de omzet is afkomstig van staalproductie, een kwart uit handel en de rest van ingenieurswerk, de bouw van machines en fabrieken en overige activiteiten.