Frankrijk komt met eigen man Europese bank

PARIJS / ROTTERDAM, 5 NOV. Frankrijk heeft gisteren de president van de centrale bank, Jean-Claude Trichet, kandidaat gesteld voor het presidentschap van de toekomstige Europese Centrale Bank (ECB). De Nederlandse regering toont zich verrast en ontstemd over het Franse initiatief, dat de kandidatuur van de Nederlander Wim Duisenberg dwarsboomt.

In een gemeenschappelijk communiqué gaven president Chirac en premier Jospin gisteren te kennen met de kandidaat Trichet “de best mogelijke voorwaarden voor de lancering van de euro” te willen bevorderen.

De Franse minister voor Europese zaken, Moscovici, noemde het vanmorgen 'natuurlijk' dat de president van de ECB een Fransman is. Trichet (54) is sinds 1993 gouverneur van de Banque de France. In die hoedanigheid heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij het voeren van een politiek gericht op een sterke franc.

Den Haag heeft uiterst kritisch gereageerd op de Franse bekendmaking. “De Nederlandse regering ziet echter geen enkele reden om de gedoodverfde kandidaat voor die positie, de voormalige president van De Nederlandsche Bank Duisenberg, te laten vallen. Het prestige en de prestaties van Duisenberg zijn in Europa onomstreden”, aldus de woordvoerder van premier Kok.

Hij wijst erop dat over Duisenbergs kandidatuur tijdens de Europese Top in Dublin eind vorig jaar een grote mate van overeenstemming bleek te bestaan. Het stellen van een tegenkandidaat voor de functie van topman van de ECB kan de geloofwaardigheid van het EMU-proces bovendien onnodig belasten, waarschuwt Den Haag.

Naar in Den Haag verluidt is premier Kok, die in Nieuw Zeeland op officieel bezoek is, gisteren door de Franse president Chirac gebeld. Hij zou “woedend” op de Franse stap hebben gereageerd.

De Duitse regering, die steeds de kandidatuur van Duisenberg heeft gesteund, was ook door Parijs tevoren op de hoogte gesteld van Trichets kandidatuur, maar Bonn heeft tot dusver nog niet gereageerd. Vanavond kan kanselier Kohl zijn reactie geven wanneer hij voor een tussentijdse top in Parijs om zeven uur president Chirac ontmoet, alvorens met premier Jospin een werkdiner te delen.

Parijs heeft al herhaaldelijk laten weten dat het leiderschap van Duisenberg bij de ECB geen uitgemaakte zaak is. Duisenberg, die momenteel de leiding heeft bij het Europees Monetair Instituut (EMI), de voorloper van de ECB, is favoriet om bij de start van de ECB in 1999 ook daar de belangrijkste zetel in te nemen.

Pag.21: 'Geen Frans-Duitse deal'

Ook minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) uitte zich gisteren negeatief. “Ik begrijp niet wat Chirac hiermee wil,” aldus de reageerde de bewindsman. De Nederlandsche Bank noemde de Franse stap gisteren een “verkeerd” signaal. “De Nederlandsche Bank is verrast,” aldus een woordvoerder. “De kandidaatstelling van Trichet is onverstandig. Duisenberg staat voor een stabiele munt, een onafhankelijke ECB en hij heeft een grote monetaire reputatie. Hij voldoet daarmee aan alle criteria die staan in het Verdrag van Maastricht.” Het Duitse ministerie van Finaniën en de Bundesbank weigerden gisteren via hun woordvoerders commentaar op de kandidatuur van Trichet. De Duitse minister van Financiën Waigel sprak in mei nog onverbloemd zijn steun uit aan Duisenberg: “Ik ken slechts een kandidaat: Duisenberg. Ik ken geen betere.” Regeringskringen in Bonn ontkenden vanmorgen tegenover het persbureau Reuter dat er sprake is van een geheime Duits-Franse overeenkomst over de kwestie.

Van Mierlo verklaarde dat ook nu vanuit Duitsland “krachtig wordt ontkend” dat het niet meer achter de kandidatuur van Duisenberg zou staan. Veertien van de vijftien EU-landen steunen de Nederlandse kandidaat. “Maar het gesprek over de kandidatuur begint nú,” waarschuwde Van Mierlo. “En het wordt een hard debat, waar ik niet op vooruit wil lopen.”