Ex-secretaris hekelt bestuurschaos in Tiel

TIEL, 5 NOV. Burgemeester E. van Tellingen van de gemeente Tiel is mede-verantwoordelijk voor de bestuurlijke chaos op het gemeentehuis. Die beschuldiging uit voormalig gemeentesecretaris G. van de Boorn in een brief aan de Ondernemingsraad van de gemeente.

Van de Boorn schrijft dat er in het Tielse gemeentehuis sprake is van een “schrijnend gebrek aan efficiency en effectiviteit” in de contacten tussen het college van burgemeester en wethouders enerzijds en de verschillende diensthoofden van het ambtelijk apparaat anderzijds.

Van de Boorn was eerder als interim-manager aangetrokken om de zieke gemeentesecretaris Van Dam te vervangen en de reorganisatie van het gemeentelijk apparaat te begeleiden. Hij vertrok voortijdig, omdat hij naar zijn mening onvoldoende steun kreeg voor het bestrijden van de managementscrisis.

De brief van Van den Boorn, die door de OR aan alle personeelsleden is gestuurd, staat niet op zich. In het ambtelijk apparaat van Tiel rommelt het al jaren. De onrust begon in 1988, toen er een begin werd gemaakt met wat een grootscheepse reorganisatie moest worden, maar dat bleek geen succes. Voorlopig dieptepunt is een rapport van twee onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, waarin werd vastgesteld dat er nog altijd sprake was van een interne vertrouwenscrisis. Nog altijd werken de ambtenaren langs elkaar heen, nog altijd heeft het personeel te weinig vertrouwen in de managers en B en W, zo concludeerden de onderzoekers.

Eerder deze maand besloot Tiel een bedrag van 2,1 miljoen gulden uit te trekken voor het oplossen van de problemen.