Catalanen dreigen steun aan regering op te zeggen

MADRID, 5 NOV. De Catalaanse nationalisten dreigen hun steun aan het conservatieve minderheidskabinet van premier José María Aznar op te zeggen. Als de verhoudingen voor het eind van het jaar niet verbeteren “is een breuk waarschijnlijk onvermijdelijk”, zo verklaarde gisteren de Catalaans-nationalistische parlementswoordvoerder Joaquim Molins.

De uitlatingen van Molins volgen na weken van verslechterde verhoudingen tussen de regerende Partido Popular en de Catalaanse partij Convergència i Unió, die een onmisbare steunpilaar vormt voor het kabinet. De Catalaanse leider Jordi Pujol heeft de ministers van zijn Catalaanse regering opgeroepen geen medewerking meer te verlenen aan de uitvoering van besluiten uit Madrid.

De Catalanen voelden zich de afgelopen weken bij herhaling geschoffeerd door het kabinet-Aznar. Het ging daarbij ondermeer om de doorvoering van een wet die het spelen van de Spaanse hymne verplicht stelt bij openbare bezoeken van de koning. Grotere ergernis nog veroorzaakte een wetsvoorstel van de minister van onderwijs Esperanza Aguirre om een aantal algemene voorwaarden op te stellen voor het geschiedenisonderwijs op de middelbare school in heel Spanje. Volgens de Catalanen, die hun medewerking aan de uitvoering van de wet op voorhand hebben geweigerd, wordt hiermee een “eenzijdig en vertekend” beeld van de geschiedenis aan de regio's opgedrongen.

Pujol verklaarde vorige maand nog dat zijn steun aan het kabinet is gegarandeerd tot begin 1999. Vooral de toetreding van Spanje tot de Europese monetaire eenheid is daarbij van belang. Op het nieuwe dreigement om de regering alsnog te laten vallen is verdeeld gereageerd. Regeringswoordvoerders verklaarden vooralsnog niet beducht te zijn voor een mogelijke breuk. Tot dusver wist het kabinet met nieuwe financiële concessies voor de autonome regio's de steun van de Catalanen te verzekeren.

De Catalanen steunen met de zestien zetels die zij bij de laatste verkiezingen in het Spaanse parlement hebben verworven, de regering van de Partido Popular, die over 156 van de in totaal 350 zetels beschikt.