Britse regering: geen tijd voor jachtwet

LONDEN, 5 NOV. De Britse Labourparlementariër Mike Foster heeft gisteren een wetsvoorstel ingediend om de vossenjacht met honden strafbaar te stellen.

Zijn initiatief wordt door een meerderheid in het Lagerhuis gesteund en drie van de vier Britten staan achter zijn kruistocht. Maar de kans is klein dat zijn voorstel wet wordt. De regering wil aan de behandeling van het wetsvoorstel niet de tijd besteden die nodig is om weerstand in Lagerhuiscommissies en in het Hogerhuis te overwinnen. Een woordvoerder zegt dat de regering “al genoeg op haar bord heeft”. Ze vreest dat de behandeling van andere, belangrijker geachte wetsvoorstellen in het gedrang zou komen.

Anders dan bij een wetsvoorstel dat door de regering wordt ingediend, kan een wetsvoorstel van een parlementslid niet automatisch rekenen op ruime behandeltijd. Door met amendementen te strooien kunnen tegenstanders zo'n plan eindeloos rekken, zodat het nooit tot de beslissende stemming komt. Daardoor is een wetsvoorstel van een parlementariër afhankelijk van regeringssteun.

De Liberaal-Democraten verweten de regering gisteren dat ze zich niet aan haar beloften houdt. In het verkiezingsmanifest van Labour stond dat drastische maatregelen zouden worden getroffen om wreedheid tegen dieren te bestrijden. Voor de verkiezingen verklaarde premier Blair dat vossenjacht haar langste tijd had gehad.

De jacht verhit de gemoederen in Groot-Brittannië en leidt tot extremisme in beide kampen. Michael Foster, de indiener van het wetsvoorstel, is de laatste weken herhaaldelijk met de dood bedreigd.