Archeologen vinden kleitabletten

LEIDEN, 5 NOV. Leidse archeologen van het Rijksmuseum van Oudheden hebben in Noord-Syrië een administratief centrum voor regionaal bestuur van de Assyriërs blootgelegd, daterend uit de dertiende eeuw voor Christus.

De onderzoekers onder leiding van dr. P. Akkermans troffen 46 kleitabletten aan, waaronder het privéarchief van de grootvizier, na de Assysrische koning de machtigste man van het rijk. De tientallen tabletten bevatten teksten waaruit blijkt dat ambtenaren geregeld smeergelden aannamen.

Het monumentale kantoorgebouw met twee badkamers en twee toiletten met tegelvloer, meet dertig bij twintig meter en telde twee verdiepingen. Uit de kleitabletten blijkt dat het deel uitmaakte van een grensfort van de Assysriërs en een belangrijke bestuurlijke functie vervulde. Binnen de muren van het fort bevonden zich verder een grote toren, een paleis en werkplaatsen van onder anderen pottenbakkers.

Het gevonden complex was volgens de Leidse archeologen ten tijde van de verwoesting nog in gebruik. De kleitabletten waren compleet met 'enveloppen' en verzegelingen nog intact. Kleitabletten met afgedane zaken braken de Assyriërs in stukken en gooiden ze weg.

Het team van het Rijksmuseum voor Oudheden werkt reeds negen jaar op de ruïneheuvel Tell Sabi Abyad in Noord-Syrië. De heuvel is ongeveer tien meter hoog en beslaat vijf hectare.(ANP)