Affaire effectenbeurs; Swaab: 'Ik heb niets met beursfraude te maken'

ROTTERDAM, 5 NOV. De in opspraak geraakte effectenmakelaar E.J. Swaab ontkent alle betrokkenheid bij de beursfraude die twee weken geleden aan het licht kwam. “De berichten in de media hierover kwamen voor mij als een donderslag bij heldere hemel. Ik heb kennelijk een boel uit te leggen maar ook veel te weerleggen”, aldus Swaab vanochtend in een telefonische reactie.

De effectenmakelaar zou betrokken zijn geweest bij misbruik van voorkennis en zou daarmee volgens berichten in de media de spin in het web van de beursfraude zijn. Naar aanleiding van deze beweringen heeft Swaab zijn functie als directeur van de Britse onderneming Financial Trading & Consultancy (FTC) voorlopig neergelegd. “FTC heeft met deze zaak niets te maken en mag er daarom niet bij worden betrokken.” Swaab houdt vol dat hij niets met de beursfraude te maken heeft. “Ik ben niet verdacht en dus ook niet gehoord door justitie.”

Inmiddels heeft Bank Bangert Pontier (BBP) verscheidene bankrekeningen waarvoor de Londense effectenhandelaar Swaab gevolmachtigde is, opgezegd naar aanleiding van huiszoekingen die bij Swaab zijn gedaan. Dat heeft directeur drs. J. Pontier van Bank Bangert Pontier vanochtend gezegd. De bank had naar zijn zeggen eerder zelf al een keer onderzoek gedaan naar de bankrekeningen, maar zag toen geen aanleiding de relatie te beëindigen. Als reden dat nu wel te doen, geeft Pontier de gerezen publiciteit. Hoe lang de rekeningen van Swaab al bij de bank liepen, wil Pontier, die ook een van de commissarissen is van het beursbedrijf AEX, niet zeggen.

Swaab reageert verbolgen op de mededelingen van Pontier. “Ik ben uitermate teleurgesteld dat over een zakelijke relatie vertrouwelijke mededelingen zijn gedaan.”

Anderhalve week geleden deed justitie bij Swaab thuis, in zijn appartement in Amsterdam, en op zijn kantoor in Londen huiszoeking in het kader van de beursfraudezaak rond het effectenkantoor Leemhuis & Van Loon.

In zijn huis is een onbekend bedrag aan contanten aangetroffen. Justitie heeft dit geld niet meegenomen. Swaab zegt het geld “voor gewoon gebruik” in huis te hebben, zonder daarover in detail te willen treden. Het gevonden geld had hij opgenomen van zijn rekening bij Bank Bangert Pontier (BBP). Wel heeft justitie administratie en enkele agenda's van Swaab in beslag genomen.

Swaab erkent dat hij een zakelijke relatie heeft gehad met de gearresteerde beurshandelaar H.V. (van Leemhuis & Van Loon), die destijds werkzaam was bij Van Meer James Capel. Swaab verklaarde vanmorgen desgevraagd dat hij in 1992 die relatie verbroken heeft wegens “een meningsverschil.” In dat zelfde jaar heeft het effectenkantoor Van Meer James Capel een rekening voor hem geopend bij ESC Effecten.

De Britse onderneming Financial Trading & Consultancy (FTC), waarvan Swaab directeur is, is in 1991 opgezet met onder meer kapitaal van Mulco, de voormalige effectendochter van de Robeco beleggersgroep, terwijl twee veteranen uit de Nederlandse financiële wereld volgens gegevens van de Londense kamer van koophandel een commissariaat bij FTC bekleden. Het gaat om W. Mak en L. van Nieuwkerk, beiden voormalig directeur van Robeco Effectenbank.

Swaab heeft een controversiële reputatie in de Nederlandse financiële wereld. Verschillende bronnen zeggen dat hij begin 1987, toen hij vanuit Londen voor een Amerikaanse bank in obligaties handelde, een pakket obligaties bij het kleine Nederlandse effectenhuis Eduard de Graaff bestelde, maar het pakket vervolgens niet afnam. Eduard de Graaff kwam daardoor in ernstige financiële problemen.