AEX omhoog door Wall Street en hogere dollar

AMSTERDAM, 5 NOV. Een lichte stijging van de dollar en meevallende slotcijfers op Wall Street gisteren zorgden dat de Europese effectenbeurzen vanochtend gemiddeld een procent stegen. In Amsterdam ging de AEX na het middaguur bij lage omzetten met 12,07 punten omhoog naar 881,02.

AMSTERDAM Verkopers waren vanochtend in de minderheid op het Damrak. Verder was het zeer rustig op de beurs, waar lage omzetten de AEX nauwelijks in beweging brachten. Zelfs van KLM, dat een dag eerder goede halfjaarcijfers presenteerde, werden slechts 200.000 stukken verkocht (dubbeltelling). Handelaren hadden na de levendige handel na publikatie van de halfjaarcijfers gisteren op het dubbele aantal gerekend. De 'klemmen' werden in de loop van de ochtend twaalf dubbeltjes meer waard op 73,00 gulden.

Het sterk schommelende Philips was één van de grootste stijgers in Amsterdam, nadat het een dag eerder juist bovengemiddeld was gedaald. Vanochtend steeg Philips met 4,70 gulden naar 156,00, bijna 3 procent. ASM Lithography, nog steeds voor een deel in handen van Philips, ging met 5,70 omhoog naar 153,50.

Ahold maakte de daling van een dag eerder gedeeltelijk weer goed. Het fonds steeg 1,10 gulden op 50,90, nadat het gisteren ruim twee gulden was gedaald.

Bij de uitgevers ging de stijging van de fusiepartners Elsevier en Wolters Kluwer gestaag door. Elsevier won zestig cent op 31,80 en Wolters Kluwer ging 3,80 omhoog naar 247,20. Uitgever van publieksbladen VNU bleef onveranderd op 46,50.

Op de lokale markt was uitzendbureau Unique gevraagd na publicatie van de halfjaarcijfers. Het bedrijf meldde dat de winst met 30 procent was gestegen. Beleggers waardeerden daarop de stukken Unique elf dubbeltjes hoger op 47,90.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten ongeveer driekwart cent hoger geopend. De dollar steeg naar 1,9475 gulden tegenover een slotkoers gisteren van 1,9410 gulden. Ook het pond sterling boekte winst. De koers steeg van 3,2685 gulden naar 3,2750.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren een kalme dag beleefd. De Dow Jones-index eindigde met een bescheiden winst van 14,74 punten op 7689,13 punten.

Wall Street opende lager. Er was een aarzelende start nadat de effectenbeurs in Hongkong, die vorige week de wereldwijde neergang op de aandelenmarkten in gang zette, opnieuw 4,2 procent had ingeleverd. De Amerikaanse belegger was daardoor op zijn hoede. De ontwikkeling op de markten in het Verre Oosten en Europa bevorderden de verkoop van aandelen op Wall Street. Na de forse koerstijging van maandag besloten veel beleggers winst te nemen. Er werd echter afwachtend gereageerd met het oog op later deze week te publiceren cijfers over de Amerikaanse economie. De weinige kopers in de markt zetten de Dow Jones uiteindelijk toch op een kleine winst.

HONGKONG De effectenbeurs in Hongkong sloot opnieuw lager. De Hang Seng-index daalde met 99,03 punten (0,9 procent) tot 10.681,75. Gisteren verloor het koersgemiddelde al 4,2 procent. Ook de beurs in Tokio eindigde in de min. De Nikkei-index van 225 aandelen ging omlaag met 52,05 punten (0,32 procent) tot 16.448,05.