Acht films uit sterke regio's in Europa

AMSTERDAM, 5 NOV. Nu het Groninger Filmfestival geruisloos een dependance van het International Filmfestival Rotterdam geworden is, kan het Noordelijk Film Festival te Leeuwarden nog als enige in Noord-Nederland aanspraak maken op de titel 'onafhankelijke filmmanifestatie'.

19de Noordelijk Film Festival. Stadsschouwburg, De Harmonie, Leeuwarden. 7 t/m 9 nov. Inl. 058-2137396.

De organisatoren van het lange filmweekend ambiëren meer dan alleen een regionaal belang. Naast nationale en regionale voorpremières, een retrospectief van acteur William Hurt en enkele vondsten uit het Fries Filmarchief, presenteert Leeuwarden voor het eerst een klein competitieprogramma. Onder het motto 'Buitengebieden' worden acht films vertoond uit Europese gebieden met een sterke eigen identiteit. De locatie gaf daarbij eerder de doorslag dan de productieomstandigheden: zo speelt Brassed Off in Yorkshire, The Winter Guest in een Schots dorp en Y aura-t-il de la neige à Noël op het Zuid-Franse platteland. Eerder dan nationaal of internationaal zou je dit festival dus interregionaal kunnen noemen.