'Zondebok' crisis stapt op, beurs opgelucht; Premier Thailand kondigt vertrek aan

SINGAPORE, 4 NOV. Premier Chavalit Yongchaiyudh van Thailand heeft zijn vertrek aangekondigd. De 65-jarige politieke leider wil donderdag zijn ontslag indienen bij koning Bhumibol.

De mededeling van Chavalit had vanmorgen een positief effect op de koers van de Thaise baht, die na een lange reeks koersdalingen eindelijk weer eens licht steeg. Ook de aandelenkoersen op de beurs van Bangkok schoten vandaag omhoog.

De positie van Chavalit - een gepensioneerd generaal van het Thaise leger - kwam twee weken geleden onder grote druk te staan toen duizenden demonstranten in de hoofdstad Bangkok het aftreden van de premier eisten. Steeds meer Thais houden de regering van Chavalit verantwoordelijk voor de ernstige economische crisis waarin Thailand deze zomer terecht kwam. De premier zelf wordt al weken verweten dat hij geen controle heeft over de crisis.

Chavalit wacht met het indienen van zijn ontslag tot aanstaande donderdag, als het Thaise parlement een aantal belangrijke nieuwe wetten heeft behandeld. Het is nog niet duidelijk wie Chavalit moet opvolgen als premier. Als de zes partijen-coalitie van de huidige regering bijeen blijft en haar meerderheid handhaaft in het Thaise parlement, zal deze uit haar midden een nieuwe politieke leider moeten kiezen.

Volgens analisten zijn er twee kandidaten, beiden al eerder premier, om Chavalit op te volgen. Het gaat om de 77-jarige Prem Tinsulanonda, die Thailand in de jaren tachtig door een crisis heen sleepte, en de 75-jarige Chatichai Choonhavan, flamboyante leider van de Chart Pattana, de op één na grootste partij in de huidige coalitie. Een spoedzitting van de leiders van de zes partijen in de regeringscoalitie vanmiddag in Bangkok leverde nog geen resultaat op. Een derde kandidaat is Chuan Leekpai (59), leider van de oppositionele Democratische Partij.

Maar oppositie-politicus Chuan staat niet te springen om op dit moment al premier te worden van Thailand. De opvolger van Chavalit heeft namelijk de ondankbare taak het land slechts een paar maanden te leiden, tot de verkiezingen die tussen januari en mei volgend jaar zullen worden gehouden. De regering zal de komende weken een aantal pijnlijke bezuinigingsmaatregelen moeten doorvoeren die voortvloeien uit het reddingsspakket ter waarde van 17,2 miljard dollar, dat tot stand kwam onder leiding van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).