Voor het eerst effectenhuis in Japan failliet

TOKIO, 4 NOV. Het Japanse effectenhuis Sanyo heeft gisteren faillisement aangevraagd, nadat krediteuren afgelopen vrijdag de geldkraan dichtdraaiden. Het faillisement van Sanyo is het eerste van een effectenhuis in Japan in de naoorlogse periode.

Sanyo, een van de kleinere spelers op de beurs van Tokio, is ten onder gegaan aan een schuldenlast van 374 miljard yen (ruim 6 miljard gulden) aan oninbare leningen die dochterondernemingen hebben uitstaan, vooral in de onroerend-goedsector. De slechte leningen zijn een overblijfsel van de 'luchtbel', de hausse in aandelen en grondprijzen die rond 1990 in elkaar zakte. Door deze oninbare schuldenlast kon Sanyo niet meer aan zijn verplichtingen voldoen. Afgelopen vrijdag besloten krediteuren van Sanyo, negen grote levensverzekeringsfirma's, de geldkraan dicht te draaien.

Het ministerie van Financiën was al enige tijd bezig met een reddingsplan voor Sanyo, waarbij een deel van de activiteiten door een ander bedrijf had moeten worden overgenomen. Dat plan is mislukt en de Nihon Keizai Shinbun (Japans Economisch Dagblad) schreef dit vanmorgen toe aan “de huidige trend van de Big Bang om inefficiënte deelnemers uit de markt te verwijderen”. De 'Big Bang' is de op stapel staande deregulering van de financiële markt in Japan, die buitenlandse financiële instellingen de laatste tijd weer teruglokt naar Tokio.

Minister Hiroshi Mitsuzuka (Financiën) noemde het faillissement van Sanyo gisteravond een uitzondering. “Er waren speciale factoren in het spel. Het was niet het gevolg van de reguliere bedrijfsvoering”, aldus Mitsuzuka. De minister zei niets te weten van andere effectenhuizen met vergelijkbare problemen.

Vandaag stonden klanten bij Sanyo in de rij om hun tegoeden terug te vorderen. Gisteravond zei een ambtenaar van Financiën reeds dat bezittingen van cliënten voorrang krijgen bij de afhandeling van Sanyo's zaken. Mitsuzuka heeft gezegd “sterk bij de betrokken financiële instellingen en het compensatiefonds te hebben aangedrongen op steun en samenwerking” bij de afhandeling.

De grootste aandeelhouder van Sanyo is Nomura, het grootste effectenhuis van Japan. Nomura en de andere drie grote effectenhuizen van Japan, Daiwa, Nikko en Yamaichi, hebben volgens de krant Yomiuri inmiddels 20 miljard yen (330 miljoen gulden) beschikbaar gesteld. Ook drie grote banken - tevens grote aandeelhouders in Sanyo - zouden geld hebben toegezegd.

    • Hans van der Lugt