Udinese verwacht tegen Ajax slag op het middenveld

UDINE, 4 NOV. In de schaduw van de Italiaanse topclubs probeert Udinese vanavond voor een stunt te zorgen door Ajax uit te schakelen. Het duel wordt niet rechtstreeks uitgezonden door de Rai en dat is toch een veeg teken. De staatstelevisie geeft voor het overgrote deel van Italië de voorkeur aan Olympique Lyon tegen Internazionale, dat in de eerste ontmoeting verrassend eindigde in een 2-1 zege voor de Fransen.

Alleen in de noordoostelijke regio, aan de Sloveense grens, kunnen de kijkers een rechtstreeks verslag volgen van het duel in Udine. Het neemt niet weg dat het team van trainer Zaccheroni er vanavond alles aan is gelegen om ten koste van Ajax, dat een 1-0 voorsprong verdedigt, de volgende ronde van het UEFA-Cuptoernooi te bereiken.

Udinese, dat vaak pendelde tussen de hoogste afdeling en de Italiaanse eerste divisie, eindigde vorig seizoen als vijfde in de Serie A en mag dit seizoen voor het eerst in zijn bestaan Europees voetbal spelen. Van die opwindende ervaring willen ze in Udine, waar de etalages volstaan met bekers, vaantjes en sjaals, zo lang mogelijk genieten. Want in de Serie A heeft de plaatselijke trots niet de financiële middelen om de grootmachten naar de kroon te steken. Na zeven competitieronden staat Udinese al op een weinig perspectief biedende tiende plek met negen punten achterstand op leider Internazionale.

Behalve de aantrekkingskracht van het UEFA-Cuptoernooi zorgt ook de internationale reputatie van Ajax voor een extra stimulans. “Een droom is uitgekomen. Wij spelen tegen een voetballegende in de wereld en we hebben zelfs de kans die ploeg uit te schakelen”, zegt voorzitter Barraza met veel pathos. En trainer Zaccheroni: “De emoties kunnen vanavond weleens hoog oplopen. Alle spelers zijn erg opgewonden. Ajax heeft een grote naam in het voetbal. Als wij dit team uitschakelen zal Udinese in de Italiaanse competitie aan uitstraling winnen.”

Het is interessant om te zien of Udinese geleerd heeft van de eerste confrontatie met Ajax. In de Arena liet de onervaren Italiaanse ploeg vooral in de eerste helft de vleugels ongedekt. Dat is tegen Ajax zeer onverstandig. De Amsterdamse ploeg kon 45 minuten hogeschoolvoetbal demonstreren, al leverde dat slechts één treffer op. Zaccheroni liet gisteren weten dat hij niet van plan is zijn concept met drie verdedigers aan te passen. Wilde hij daarmee Ajax zand in de ogen strooien, of kan Udinese eenvoudig niet anders? “Onze strategie is er in de Serie A altijd op gericht de aanvallers in het centrum van de defensie op te vangen. Dat zullen we tegen Ajax niet anders doen. De slag wordt geleverd op het middenveld. Daar hebben wij vier spelers rondlopen van hoge kwaliteit. Zij moeten het doen. En als de vleugelaanvallers van Ajax zo spelen als in de Arena dan is daar toch niets tegen bestand.”

Ex-Ajacied Eli Louhenapessy, die onder contract staat bij Udinese, zegt dat hij Zaccheroni nadrukkelijk heeft gewaarschuwd voor het vleugelspel van Ajax. “Toen we in Amsterdam waren, werd ik bij de trainer geroepen. Hij wilde alles weten van de tactiek van Ajax. Ik adviseerde hem met een 4-4-2-systeem te spelen. Maar tijdens de wedstrijd zag ik al snel dat hij zich weinig had aangetrokken van mijn informatie. Peter Hoekstra kreeg op links alle ruimte van de wereld.”

De negentienjarige Louhenapessy kwam tot vorig seizoen uit in het tweede team van Ajax en speelde bij Udinese nog geen seconde in het A-team. Hij stelt zich voor dat zijn oude werkgever kan profiteren van de onervarenheid van Udinese. “Zowel op sportief als op organisatorisch gebied merk je dat deze club voor het eerst deelneemt aan een Europa-Cuptoernooi. In Lodz (waar tegen Widzew in de eerste ronde ook met 1-0 werd verloren, maar dat werd met een 3-0 zege in de return goed gemaakt, red.) ging bijvoorbeeld alles mis en kregen we pas heel laat in de middag te eten. Behalve Helveg en Bierhoff hebben niet veel spelers ervaring in het internationale voetbal. Terwijl Ajax veel doorgewinterde voetballers in de ploeg heeft.”

De hoop van Udinese is vanavond in de heksenketel van het Friuli-stadion, dat met veertigduizend toeschouwers is gevuld, vooral gevestigd op de Duitse international Oliver Bierhoff. “Bierhoff heeft aan een halve kans genoeg om een heel doelpunt te maken. Hij is sterk in de lucht en vaak ongrijpbaar over de grond”, zegt Louhenapessy. Die waarschuwing is vooral gericht aan Sunday Oliseh, de Nigeriaanse verdediger die de Duitser vanavond net als in Amsterdam voor zijn rekening zal nemen.

    • Erik Oudshoorn