Toestroom Koerden door mazen in Italiaanse wet

ROME, 4 NOV. Italië vreest overspoeld te worden door een stroom van Koerdische vluchtelingen die mazen in de vreemdelingenwet willen gebruiken om door te reizen naar andere Europese landen.

Zondag kwam een boot met bijna achthonderd immigranten aan, overwegend Koerden. Gisteren werden er 120 illegale immigranten opgepakt. Uit Turkije komen berichten dat daar honderden Koerden staan te wachten om met hulp van Turkse misdaadbendes naar het zuiden van Italië gebracht te worden.

“We wisten dat het nu voldoende is om in Italië van boord te gaan om vrij te kunnen gaan waar we willen. Het is niet meer nodig helemaal naar Spanje te gaan”, heeft een van de zondag aangekomen vluchtelingen tegen Italiaanse media gezegd. Negen dagen geleden verviel op Italiaanse vliegvelden - in het kader van het zogeheten Schengen-akkoord, dat grenscontroles tussen een aantal Europese landen afschaft - de paspoortcontrole voor vluchten naar andere 'Schengen'-landen. De controles bij de Italiaanse landsgrenzen vervallen overigens pas in maart volgend jaar.

De politie heeft inmiddels zeker tweehonderd mensen een uitwijzingsbevel gegeven, maar dat blijft vooral een papieren maatregel. Volgens de huidige Italiaanse wet hebben buitenlanders met een uitwijzingsbevel twee weken de tijd om het land te verlaten. Als zij dat niet doen, zijn zij daarna illegaal.

In het verleden hebben veel immigranten van deze maas in de wet geprofiteerd door onder te duiken of door te reizen naar andere Europese landen. Van de vijfhonderd Koerden die afgelopen zomer in Calabrië aan land zijn gegaan, in de teen van de Italiaanse laars, zijn er 480 verdwenen. De twintig Koerden van toen die nog in Italië zijn, hebben politiek asiel aangevraagd.

Er ligt al maanden een nieuwe vreemdelingenwet bij het parlement om te proberen deze gaten in het beleid te dichten. Door politieke meningsverschillen lukt het niet de wet goedgekeurd te krijgen. De rechtse oppositie verwijt het centrum-linkse kabinet een laks beleid. “Dit is de politiek van het vergiet”, zei Maurizio Gasparri, Kamerlid voor de Nationale Alliantie, de voormalige neofascisten. Ook het wetsvoorstel van het kabinet is volgens hem niet effectief om de aanhoudende stroom immigranten af te stoppen.