Succes voor anti-EU Denen

KOPENHAGEN, 4 NOV. Een groep Denen die een rechtszaak voert tegen het Deense lidmaatschap van de Europese Unie, moet toegang krijgen tot vertrouwelijke regeringsdocumenten. Dat heeft het opperste gerechtshof in Kopenhagen gisteren bepaald.

In Denemarken wordt de uitspraak van het hof als een groot succes gezien voor de groep tegenstanders van het Deense EU-lidmaatschap, die zich het Grondwetscomité noemt. Volgens het comité is het lidmaatschap in strijd met de Deense grondwet en moet de regering in Kopenhagen daarom met de EU gaan onderhandelen over een nieuw toetredingsverdrag. De Deense premier, Poul Nyrup Rasmussen, zei vanmiddag in een reactie op de uitspraak dat hij geen reden ziet om het referendum over het Verdrag van Amsterdam, dat voor 28 mei volgend jaar op de agenda staat, uit te stellen. (Reuter)