Sport voor durfallen

AMSTERDAM - In de Amsterdam Arena werd gistermiddag de nieuwste extreme trendsport voor durfallen gepresenteerd. Scad-diving is de naam van de beoogde opvolger van het bungee-jumpen dat na ruim vijf jaar aan populariteit heeft ingeboet. Scad-diven gaat een stapje verder: waar de bungee-jumper zich verzekerd weet van een elastiek om de enkels, stort de scad-diver zich vanaf veertig meter hoogte naar beneden in de hoop dat hij het nylon vangnet van tien bij tien meter niet mist.

Scad-diven is ontwikkeld in Duitsland. Acht maanden geleden kwam het systeem na jaren van testen op de markt. De vorm waarin gisteren in Amsterdam enkele waaghalzen zich lieten vallen is ongevaarlijk. In een zittende houding wordt de springer losgekoppeld voor een vrije val met een snelheid van 100 kilometer per uur. De grote luchttanks rond het dubbele vangnet zorgen voor een superzachte landing.

Blessures zijn volgens Gerard Wielinga van organisator Action Events zo goed als uitgesloten. De meer geoefende springers stellen zich bewust wel bloot aan gevaren. De Duitse springinstructeur Bernd Schneider sprong al eens van een 110 meter hoge klif. Het vangnet hing onder een helikopter. “Dan spring je met de dood in de ogen, want je kan het net missen. Maar een geslaagde sprong geeft een enorme kick.” Die kick ontging een van de eerste springers, Olof van Joolen. Hij kreeg al spijt toen hij omhoog werd getakeld. “Toen ik viel trok een raar gevoel in mijn lies. Ik was blij dat ik beneden was”, sprak de Bennebroeker die met een bleek gezicht uit het vangnet stapte.