RADIO BEELD

VPRO, Radio 5, van maandag tot en met vrijdag, 22.02-24.00u.

Cabaret? “Nee”, zegt Wim Noordhoek, “een cultureel programma!” Hij is met Wim Brands de bedenker van het VPRO-programma De avonden dat elke werkdag sinds 1 januari 1995 wordt uitgezonden. Gedichten, muziek, radio-essays, kleine voordrachten, reportages, actuele discussies over boeken en kunst vullen de avonden. Alleen op dinsdag live uit Studio Amstel in Amsterdam met optredens van o.a. Thomas Verbogt, J.P. Guépin en Jan Mulder. Ook wordt het programma door Freek de Jonge en Brigitte Kaandorp gebruik voor try-outs. “Zij proberen dan nieuwe dingen die je soms in hun programma's terug ziet. Maar het gebeurt ook wel dat iemand snel voor de uitzending even met het orkest oefent en dat het dan even later wordt uitgezonden. Zoals onlangs met classicus Guépin die een Italiaans gedicht uit de vorige eeuw over het vallen van de bladeren had vertaald. Hij droeg dat met Italiaanse muziek uit die tijd voor.” Volgens Noordhoek luisteren gemiddeld zo'n tien tot twintig duizend mensen naar het programma. Voor experimenten is het programma ook in, zoals met museumdirecteur Rudi Fuchs. Noordhoek: “Hij heeft zich zelf aangemeld voor het maken van interviews met kunstenaars. Vonden wij een goed idee. Doet-ie met zijn eigen apparatuur. Is hij zelf gaan kopen nadat hij ons had gevraagd welk apparaat het beste was.”