Prominente handelaar vast; Beursaffaire leidt tot vijfde aanhouding

ROTTERDAM, 4 NOV. Oud-directeur A.S. van het effectenkantoor NIB Strating is zondag gearresteerd. S. wordt verdacht van het witwassen van zwart geld en deelname aan een criminele organisatie. Dit is gistermiddag bekendgemaakt. Dit is de vijfde arrestatie in de beursfraudezaak die anderhalve week geleden aan het licht kwam.

S. heeft zijn functie van directeur van het commissionairshuis Gestion, waarvan hij tevens eigenaar is, voor de duur van het justitieel onderzoek neergelegd. Gestion is een van de vier Nederlandse effectenkantoren waar Justitie anderhalve week geleden huiszoeking deed. Behalve bij de commissionairshuizen Leemhuis & Van Loon, Gestion en Van Meer James Capel werd ook de huiszoeking gedaan bij NIB Securities, de nieuwe naam van NIB Strating. Een van de andere verdachten in deze zaak, ex-directeur Han V. van het effectenhuis Leemhuis & Van Loon, was tot medio jaren tachtig werkzaam bij NIB Stratings voorganger Strating Effecten.

De arrestatie van S. is in beurskringen ingeslagen als een bom. Nu het fraudeschandaal grotere vormen begint aan te nemen, vreest beursbedrijf Amsterdam Exchanges dat het imago van de Amsterdamse effectenbeurs beschadigd raakt. “Het grote publiek veegt alles op een hoop en vergeet dat de beurs is gebruikt als willoos instrument. Dat baart ons zorgen. Wij zijn voorstander van een strikte aanpak om de rotte appels uit de mand te halen. Het maakt ons niet uit of onder die rotte appels handelaren van groot aanzien zitten”, aldus de beurswoordvoerder.

Justitie heeft S. verleden week al verhoord, maar beschikte toen over te weinig bewijslast om hem te arresteren. Onduidelijk is of justitie hier nu wel over beschikt door de verhoren van de andere vier verdachten of dat de bewijslast uit de in beslag genomen administratie afkomstig is. S. heeft zich zondag op verzoek van justitie, samen met zijn advocaat gemeld op het politiebureau van Haarlem.

Justitie heeft bij de rechter commissaris een verzoek ingediend om de voorlopige hechtenis van de andere verdachten H.V. en D. de G. te verlengen met dertig dagen. De rechter-commissaris doet hierover vanmiddag uitspraak.