Priester Jankowski geschorst

GDANSK, 4 NOV. De Poolse priester Henryk Jankowski, voormalig aalmoezenier van de vrije vakbond Solidariteit, is voor een jaar geschorst wegens zijn recente antisemitische opmerkingen.

Jankowski, pastoor van de St. Brygidakerk in Gdansk, mag het komende jaar niet preken. Hij mag wel missen opdragen en de biecht afnemen, maar openbare uitlatingen van de preekstoel - of tegenover de media - zijn hem verboden. De verantwoordelijkheid voor zijn parochie komt in handen van een andere priester.

De sanctie is Jankowski opgelegd door de aartsbisschop van Gdansk, Tadeusz Gocowski. Jankowski zei onlangs dat “de joodse minderheid niet in onze regering mag worden opgenomen” omdat “de natie daar bang voor is”. Met die 'joodse minderheid' bedoelde Jankowski Bronisaw Geremek, die sinds 1989 in het parlement de fracties van achtereenvolgens Solidariteit en de Vrijheidsunie heeft geleid. Geremek is sinds enkele dagen minister van Buitenlandse Zaken van Polen.

Gocowski tekende gisteren aan dat het niet de eerste keer is dat Jankowski opvalt met antisemitische opmerkingen. De voormalige biechtvader van Lech Waesa kreeg in 1995 al een reprimande. Hij beloofde toen beterschap, maar heeft zich niet aan die belofte gehouden. “De kerk kan niet toestaan dat zulke standpunten vanaf de preekstoel worden verkondigd”, aldus Gocowski. (Reuter)