'Plein van de Hemelse Vrede' geen fout

PEKING, 4 NOV. De Chinese regering heeft geen enkele intentie om haar oordeel over het bloedige neerslaan van studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede, in juni 1989, te wijzigen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking, Tang Guoqiang, heeft dat gisteren gezegd.

Hij reageerde op verslaggeving in Westerse media over de toespraak die de Chinese president, Jiang Zemin, afgelopen week tijdens zijn staatsbezoek aan de Verenigde Staten hield op de universiteit van Harvard. Jiang zei onder andere: “Het spreekt vanzelf dat wij onze tekortkomingen kunnen hebben, en zelfs fouten in ons werk gemaakt kunnen hebben”. Volgens Tang hebben sommige commentatoren die uitspraak ten onrechte uitgelegd als een veroordeling achteraf van de internationaal fel bekritiseerde gebeurtenissen op het Plein van de Hemelse Vrede. Jiang sprak in algemene zin over de situatie in China en had niet het oog op een specifieke gebeurtenis, aldus de woordvoerder. (Reuter, AFP)