Moordenaar G.J. Heijn nog een jaar tbs

HAARLEM, 4 NOV. De rechtbank in Haarlem heeft gisteren de tbs-behandeling van de ontvoerder en moordenaar van Ahold-topman Gerrit-Jan Heijn, Ferdi E., met één jaar verlengd. Tegen dit vonnis is geen hoger beroep mogelijk.

Volgens de rechtbank vormt E. nog altijd een gevaar voor de samenleving en moet zijn behandeling daarom worden voortgezet. Ferdi E. werd in 1988 veroordeeld tot twintig jaar cel plus tbs voor de geruchtmakende ontvoering van en moord op Gerrit-Jan Heijn. E. ontvoerde Heijn op 9 september 1987.

In de bossen van Renkum vermoordde hij Heijn door hem dood te schieten. De ontvoerder zocht contact met de familie onder andere door advertenties in De Telegraaf. Er werden losgeld en diamanten ter waarde van 7,7 miljoen geëist maar de overhandiging daarvan liep enkele keren mis. Ferdi E. liet Heijn de eerste dag een cassettebandje inspreken waaruit moest blijken dat het goed met hem ging. Enkele dagen later stuurde E., om de druk op te voeren, een deel van de pink van Heijn op met de mededeling dat deze nu geen piano meer kon spelen. De familie deed via de televisie een oproep aan de ontvoerder(s) snel een einde te maken aan de ontvoering.

Pas in april 1988 werd E. aangehouden, omdat hij een deel van het losgeld had uitgegeven in een supermarkt waardoor hij opgespoord kon worden. Toen werd officieel bekendgemaakt dat Heijn niet meer leefde.

Na 7,5 jaar gevangenisstraf vroeg de advocaat van E. de minister van Justitie zijn cliënt vervroegd onder behandeling te stellen. De minister stemde daarmee in, waardoor E. eind 1995 vanuit de Scheveningse gevangenis werd overgeplaatst naar de Van Mesdag-kliniek in Groningen. Zijn gevangenisstraf loopt ten tijde van de tbs gewoon door. Na dertien jaar en vier maanden, de officiële einddatum van zijn gevangenschap (tweederde van de door het hof opgelegde straf), is er geen sprake meer van gevangenisstraf maar alleen van behandeling in de kliniek.

E. zal echter hoogstwaarschijnlijk al vóór die tijd uit de kliniek ontslagen worden. Als de rechter volgend jaar op de verlengingszitting Ferdi E. uitbehandeld acht, dan moet hij nog drie jaar gevangenisstraf uitzitten. In 2001 zou hij dan daadwerkelijk vrijkomen.

Een deskundige van de Van Mesdag-kliniek is in een rapportage onduidelijk over het succes van de behandeling. De advocaat van Ferdi E., mr. W. Anker, vroeg daarom stopzetting van de tbs-behandeling of verlenging met een jaar.