Mega-order Airbus gaat door

ROTTERDAM, 4 NOV. US Airways, Amerika's vijfde luchtvaartmaatschappij, heeft eindelijk besloten om 400 vliegtuigen van het Europese Airbusconsortium te kopen. US Airways (voorheen US Air) heeft 124 toestellen besteld en een optie genomen op nog eens 276 stuks. Met de totale order is een bedrag gemoeid van omstreeks 30 miljard gulden.

Volgens Airbus in Toulouse gaat het in eerste instantie om A-319, 320 en 321 toestellen voor de korte tot middellange afstanden en zullen de afleveringen eind 1998 beginnen. De toestellen zullen worden uitgerust met CFM56-motoren die gebouwd worden door een joint venture van het Amerikaanse General Electric en het Franse Snecma.In een persbericht laat US Airways weten dat de maatschappij op termijn ook grotere lange afstandsvliegtuigen wil bestellen. Boeing maakte gisteren bekend dat het stopt met de productie van de MD-80 en MD-90 toestellen die tot nu toe werden gemaakt door McDonnell Douglas dat eind vorig jaar door Boeing werd overgenomen.