Feyenoord onderhandelt over Beenhakker

ROTTERDAM, 4 NOV. Feyenoord en Vitesse zijn vandaag onderhandelingen begonnen over de overgang van Leo Beenhakker naar de Rotterdamse club. De 55-jarige Beenhakker is sinds anderhalf jaar technisch-directeur bij Vitesse. Zijn contract loopt komende zomer af. Beenhakker werd afgelopen zaterdag benaderd door Feyenoord-voorzitter Van den Herik, die op zoek is naar een opvolger van de vorige week ontslagen trainer Arie Haan.

Met de komst van Beenhakker zou Feyenoord voor een tussenoplossing kiezen. Van den Herik bevestigde gisteren dat hij voor volgend seizoen een andere coach op het oog heeft. Het is de bedoeling dat Beenhakker dit seizoen afmaakt bij Feyenoord en daarna plaatsmaakt voor een jeugdige coach. De namen van Huub Stevens (Schalke) en Ruud Gullit (Chelsea) circuleren dezer dagen in Rotterdam-Zuid. Beide trainers zouden pas aan het eind van dit seizoen beschikbaar zijn. Beenhakker heeft geen bezwaar tegen een kort dienstverband. “Van den Herik zoekt in principe een man voor de rest van dit seizoen. Ik kan daar heel goed mee leven.”

Beenhakker heeft de afgelopen 32 jaar twintig verschillende functies bekleed in het internationale profvoetbal. Vooral in Spanje, bij Zaragoza en Real Madrid, trainde hij met redelijk succes. De laatste jaren, bij clubs in onder andere Mexico en Turkije, waren de werkgevers minder te spreken over zijn werkwijze. Het resulteerde verschillende keren in ontslag.

Beenhakker begon zijn trainersloopbaan in 1966 bij de amateurs van Epe en werkte tien jaar later één seizoen als jeugdtrainer op Varkenoord, het jeugdcomplex van Feyenoord. Beenhakker is geboren in de nabijgelegen volksbuurt Charlois. Hij heeft een terugkeer naar Feyenoord altijd als een droom beschouwd. Gisteren bevestigde hij serieus belangstelling te hebben. “Daar schaam ik mij niet voor, hoewel dat tegenwoordig mode schijnt te zijn. Feyenoord is een mooie optie.”

Beenhakker is sinds de zomer van 1996 werkzaam bij Vitesse. Hij begon in Arnhem als trainer, maar hij besloot halverwege het afgelopen seizoen zijn functie van technisch-directeur fulltime te gaan bekleden. Met zijn opvolger Henk ten Cate heeft Beenhakker een slechte werkrelatie bij Vitesse. Twee maanden geleden verklaarde hij in deze krant steeds meer plezier te beleven aan zijn bureaufunctie, maar insiders bij Vitesse vertelden een ander verhaal. Hij zou liever vandaag dan morgen naar een andere club verhuizen.

In een vraaggesprek met Voetbal International zei Beenhakker vorige week niet gelukkig te zijn bij Vitesse. “Mijn bestaan is nu te vlak. Ik mis de spelers. Ik ga nog één keer een kunstje doen. Ik mis het gras tussen mijn tenen.” Van den Herik bevestigde gisteren het bewuste artikel te hebben gelezen. “Wij kennen Beenhakker heel goed. We hebben een uitstekende relatie met hem”, sprak de voorzitter van Feyenoord.