'English National Opera naar Covent Garden'

LONDEN, 4 NOV. De Engelse cultuurminister Chris Smith wil dat de English National Opera het eigen theater London Coliseum opgeeft en zijn voorstellingen gaat geven in Covent Garden, dat dan niet meer 'Royal Opera House' zou moeten heten. Volgens Smith kan het operagezelschap, dat grote schulden heeft, door een verhuizing naar Covent Garden de kosten drukken.

Smith vreest dat zonder een forse kostenreductie ook het Royal Operahouse, waarvan Bernard Haitink muzikaal leider is, financieel vastloopt. Beide gezelschappen krijgen een veel kleinere overheidssubsidie dan in andere Europese landen en zijn goeddeels afhankelijk van kassa-opbrengsten en sponsoring. Een deel van het bezuinigde geld zou kunnen worden gebruikt om meer voorstellingen buiten Londen te geven.

De English National Opera, dat alle voorstellingen geeft in de Engelse taal, voelt niets voor een verhuizing en wil zich met een eigen artistiek karakter blijven onderscheiden van de voorstellingen van het Royal Operahouse, waarin ook het Royal Ballet optreedt.

Covent Garden is sinds juli dit jaar gesloten. Het 138 jaar oude gebouw wordt twee jaar lang gerenoveerd voor ruim 650 miljoen gulden, deels afkomstig uit loterijopbrengsten. De 19de-eeuwse theatermachinerie wordt vervangen en ook zullen voor het eerst acceptabele repetitieruimtes worden gebouwd. Er worden ook twee kleinere theaters worden gebouwd met 450 en 300 zitplaatsen.