Elektrische apparatuur doet bus op hol slaan

EINDHOVEN, 4 NOV. De boordcomputer van de Interlinerbus die op 24 september in Eindhoven de stationsrestauratie binnenreed, was door elektromagnetische golven van buitenaf te beïnvloeden. Een onderzoeksteam van de Technische Universiteit Eindhoven (TUE) heeft dat vastgesteld, zo bevestigt een woordvoerder van de universiteit.

Alle elektrische apparatuur kan elektromagnetische golven veroorzaken. Het onderzoeksteam heeft niet specifiek onderzocht of de boordcomputer kan worden beïnvloed door een autotelefoon, zoals eerder werd gesuggereerd. “Dat was niet onze opdracht”, aldus de woordvoerder. “Misschien dat het gerechtelijk laboratorium dat nog doet.”

Bij het ongeval met de bus van Verenigd Streekvervoer Nederland (VSN) raakten negen mensen licht gewond. De chauffeur verklaarde na afloop dat het voertuig “op hol sloeg”. Aangenomen werd dat er problemen waren met de boordcomputer van de bus, die hoorde tot de vloot van de Hermes Groep uit Weert. In het verleden hadden zich al eerder problemen voorgedaan met de elektronica van de Interlinerbussen.

De onderzoekers hebben de exacte toedracht van het ongeval niet onderzocht. Zij hebben alleen bekeken of de boordcomputer van buitenaf was te beïnvloeden. De resultaten van het onderzoek zijn aan de officier van justitie in Den Bosch gestuurd. Het gerechtelijk laboratorium, dat zich eveneens met het onderzoek bezig houdt, heeft zijn werk nog niet voltooid. Het 'lab' zoekt uit of het juist was dat de betrokken bus als gevolg van elektronische golven van buitenaf onbestuurbaar werd. Daarna neemt de officier een beslissing over eventuele vervolgstappen.

Sinds het ongeluk zijn alle 22 VSN-bussen van hetzelfde type binnengebleven. Een woordvoerder van de Hermes Groep, die vijftien bussen aan de kant moet houden, noemde de schade groot. Hij kon echter geen exact bedrag noemen. Hermes huurt een soort touringcars in om de Interlinerdiensten te verzorgen.