Een gefrustreerd levensgenietster

Memoires of a frustrated Hedonist. Documentaire van Claas Danielsen uit 1994. Ned.1, 22.43-23.52u.

Lada Nikolenko is een 79-jarige kunsthistorica die zich in deze eeuw nooit op haar plaats voelde. Als dochter van een Russische adellijke familie vluchtte ze weg uit St. Petersburg in de tijd van de Stalinistische vervolging, honger en oorlog. Ze zocht haar vrijheid in kunst en literatuur.

Na de Russische revolutie mocht haar familie in een klein deel van hun voormalig onderkomen gaan wonen. Ze moest er in de rij staan voor een glas water in de keuken. In 1934 leerde ze haar eerste man kennen, een Japanoloog. Omdat hij waarschijnlijk als spion naar het Verre Oosten werd gestuurd, werd ze na enkele huwelijksweken gedwongen afscheid van hem te nemen.

Haar lot leidde haar via West-Europa naar Amerika, om zich uiteindelijk te vestigen in Duitsland.

In dat land houdt ze zich bezig met het schrijven van een roman en kunsthistorische boeken. En met het completeren van een archief met daarin de 4000 vrouwen die de kunst beïnvloedden in de laatsate 2.000 jaar. Na 52 jaar brengt ze opnieuw een bezoek aan St. Petersburg. Ze zou er niet meer willen wonen. De bewoners maken op haar een verbitterde indruk.

De film geeft het portret van een uitzonderlijke vrouw op reis, geleid door een weg van schoonheid en afgrijzen. Aangekomen in Venetië wordt duidelijk hoe de kracht van het verbeeldingsvermogen haar in staat stelt om waardig haar wrange lot te overleven en nog van het leven te genieten.