Dubbele winst KLM in eerste halfjaar

AMSTELVEEN, 4 NOV. KLM heeft in het eerste half jaar van het boekjaar 1997/'98 het netto resultaat verdubbeld van 529 miljoen tot 1.074 miljoen gulden. De boekwinst op de verkoop van de eerste tranche van gewone en preferente aandelen van partner Northwest Airlines droeg voor 421 miljoen gulden bij aan dat netto resultaat.

KLM's bedrijfsresultaat steeg over hetzelfde half jaar tot 754 miljoen gulden vergeleken met 272 miljoen over dezelfde periode vorig jaar. Het positieve effect van wisselkoersfluctuaties op het bedrijfsresultaat bedroeg ongeveer 145 miljoen gulden. Financieel directeur R. Abrahamsen sprak vanmiddag in een toelichting over 'attractieve cijfers'

Gerekend over het afgelopen tweede kwartaal (juli tot en met september) van het boekjaar 1997/'98 behaalde de Nederlandse vliegmaatschappij een netto resultaat van 884 miljoen gulden tegen 258 miljoen vorig jaar.

“Als gevolg van stringent capaciteitsbeleid, gericht op het verbeteren van de gemiddelde opbrengst en de beladingsgraad, alsmede continue kostenbeheersing beliep KLM's bedrijfsresultaat het tweede kwartaal 506 miljoen gulden vergeleken met 187 miljoen vorig jaar”, aldus een bedrijfscommuniqué. De operationale marge (geconsolideerd bedrijfsresultaat als percentage van de bedrijfsinkomsten) was in het tweede kwartaal 13,6 procent tegen 6,6 procent vorig jaar.

Het netto resultaat per aandeel voor het eerste halve boekjaar (april tot en met september) bedraagt 14,50 gulden inclusief de boekwinst op de verkoop van Northwest-aandelen, en 8,81 gulden exclusief deze verkoop. Gerekend over het tweede kwartaal bedraagt het netto resultaat per aandeel 11,93 gulden en 6,24 gulden exclusief de boekwinst op de verkoop van Northwestaandelen.

De marge per ton-kilometer blijft zich, net als in het eerste kwartaal, ook het tweede kwartaal positief ontwikkelen met een verbetering van 4,7 cent tot 11,2 cent exclusief wisselkoerseffecten. Het KLM-vervoer groeide het tweede kwartaal met 9 procent vergeleken met vorig jaar en de productie werd met 5 procent uitgebreid. KLM's totale beladingsgraad bereikte een spectaculaire 80,1 procent, een verbetering met 2,9 procent.

Gedurende de eerste helft van boekjaar 1997/98 droeg het algemeen positieve economische klimaat sterk bij aan het herstel van de luchtvrachtmarkt.

Het hoge bestedingsniveau in de VS en het opkrabbelen van de Duitse economie genereerden ruim tien procent groei in het luchtvrachtverkeer.