Damrak lager ondanks hogere koersen in VS

AMSTERDAM, 4 NOV. De Amsterdamse effectenbeurs heeft zich vanochtend niets aangetrokken van de grote koersstijging op Wall Street. De beursgraadmeter AEX noteerde vlak na het middaguur 9,41 punten (1,07 procent) lager op 873,36.

De ogen op de Europese beurzen waren niet gericht op New York, maar op de beurs in Hongkong die vanochtend aan het slot van de handel 4,2 procent lager noteerde. De beurs in Frankfurt opende met een verlies van 0,17 procent en op de Parijse effectenbeurs gingen de koersen bij het begin van de handel ongeveer 0,5 procent omlaag. Op de Londense beurs was de FTSE-index tegen het middaguur vrijwel onveranderd.

AMSTERDAM Onder de hoofdfondsen op het Damrak liet alleen KLM, dat vanmiddag kwartaalcijfer presenteerde, een echte koersstijging zien. Het bedrijfsresultaat van de KLM is in het tweede kwartaal van het boekjaar uitgekomen op 506 miljoen gulden, meer dan tweeënhalf keer zoveel als de 187 miljoen gulden in dezelfde periode van het voorgaande boekjaar. De nettokwartaalwinst ging omhoog van 258 miljoen naar 884 miljoen gulden, de winst over het eerste halfjaar van 529 miljoen gulden naar 1.074 miljoen gulden.

De koers van het aandeel steeg na de publicatie van de gunstig beoordeelde cijfers met 1,90 gulden naar 70,80 gulden.

Fortis liep een dubbeltje op, naar 78,80 gulden. Verzekeraar Aegon stond aanvankelijk nog op tachtig cent winst op 159,80, maar noteerde vroeg in de middag vijf dubbeltjes verlies op 158,50 gulden. Opmerkelijk was ook de koersstijging van Randstad, met 1,90 gulden tot 81,80 gulden.

De Amerikaanse dollar was vanochtend op de Europese valutamarkten lager, ondanks het oplopen van de spanningen tussen Irak en de Verenigde Staten. Vroeg in de middag stond de Amerikaanse munteenheid op 1,9416 gulden tegenover 1,9600 gulden bij het einde van de handel gisteren.

NEW YORK De koersen op Wall Street maakten gisteren procenten goed op het verlies van vorige week. Het Dow-Jones-gemiddelde steeg 232,31 punten, ofwel 3,1 procent en eindigde op 7674,39 punten. De Dow boekte daarmee de derde grootste puntensprong aller tijden. De index is ongeveer achthonderd punten verwijderd van het hoogtepunt van jongstleden augustus. HONGKONG De Hang Seng-index daalde met 474,33 punten (4,2 procent) tot 10.780,78.

TOKIO De beurs in Tokio wist zich wel op te trekken aan Wall Street, al waren de koerswinsten bescheiden. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 41,16 punten (0,25 procent) tot 16.500,10.