BLOEMKOOLSOEP

Hoe gelukkig waren we niet in de jaren vijftig, zongen Koot en Bie. Toen schotelde je moeder je nog elke week te lang gekookte bloemkool voor waarbij een papje van melk en maïzena voor saus moest doorgaan. Later werd het wat frivoler met een klontje boter, nootmuskaat en zowaar een béchamelsaus, maar toch moeten hele horden Nederlanders aan die tijd een hekel aan bloemkool hebben overgehouden.

Kennelijk is voor de meesten het trauma niet blijvend geweest. Want bloemkool is niet weg te slaan uit de top-tien van meest gegeten groenten in Nederland. Ook nieuwkomers als broccoli hebben bloemkool niet van de top kunnen verdrijven. Geen wonder, want met haar weelderige welvingen van maagdelijk wit waar de zon bij is weggehouden, is bloemkool een lust voor het oog.

Bekend is dat de groente al in de zesde eeuw voor Christus in het Midden-Oosten en Egypte werd geteeld. Toen overheerste nog het blad en was de kool onaanzienlijk, maar dankzij eeuwenlange veredeling zijn de verhoudingen omgedraaid.

Bloemkool is ook een smakelijke groente die zich bovendien goed laat combineren met andere etenswaren zonder te overheersen of aan smaak te verliezen. Die eigenschap is ook aan ambitieuze koks niet ontgaan. Zo kom je tegenwoordig op de kaart van restaurants bloemkoolsoep tegen. Ik was getuige van deze vertoning: Er wordt een bord geserveerd met daarin enkele bloemkoolroosjes met daarop langoustines gedrapeerd. Dan verschijnt een grote zilveren terrine op het toneel waaruit met een zilveren pollepel de soep over de uitstalling op het bord wordt gegoten. Het is simpel om uw eigen combinaties te maken, allemaal even fraai ogend en lekker: stukjes gekookte of gerookte kipfilet; blokjes of reepjes ham; garnalen; fijngesneden hardgekookt ei; gerookte vis; mosselen. Andere variaties: vlak voor het serveren door de soep pesto of geraspte kaas roeren.

Bereiding. Het verdient aanbeveling om wat aardappel in de soep te verwerken. Aardappel zorgt voor binding. De hoeveelheid hangt af van het verlangde resultaat: een dunne of juist een dikke soep. Of met andere woorden een verfijnde of een maaltijdsoep. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken of blokken van ongeveer 3 bij 3 centimeter. Maak de bloemkool schoon, verdeel hem in roosjes en snijd de stronk in stukjes. Breng de roosjes en de stukjes stronk met de aardappelen in anderhalve liter water met de bouillontabletten aan de kook. In ongeveer een kwartier gaar laten worden. Pureer de soep met een staafmixer of in een foodprocessor. Giet de soep in de pan terug, voeg de room en desgewenst de pesto toe. Al roerende weer aan de kook brengen. Breng de soep op smaak met zout en peper.

Nodig voor vier tot zes personen:

500-600 gram aardappelen

1 bloemkool

2 bouillontabletten

3/4 deciliter slagroom zout, vers gemalen peper

snufje nootmuskaat of 1-2 eetlepels pesto

    • Annelène van Eijndhoven