ASMI door schikking in rode cijfers

BILTHOVEN, 4 NOV. ASM International, fabrikant van machines voor de chipindustrie, heeft zijn winst in het derde kwartaal van dit jaar zien wegsmelten door een schikking in het juridische gevecht met branchegenoot Applied Materials (AM). ASMI betaalt de Amerikanen bijna 176 miljoen gulden. Daardoor ontstaat in het derde kwartaal een nettoverlies van 168,3 miljoen gulden tegen een winst van 6,8 miljoen in dezelfde periode van 1996.

ASMI en AM beschuldigden elkaar van patentinbreuken. Zij mogen nu patenten van elkaar gebruiken en zien van verdere rechtszaken af. De zaak is eerder tot een eind gekomen dan werd verwacht. ASMI-topman A. del Prado vreesde begin dit jaar nog dat de zaak nog jaren kon slepen.

De winst uit de normale bedrijfsuitoefening van ASMI is in het derde kwartaal gestegen van 10,3 miljoen naar 23,8 miljoen gulden. De omzet verbeterde sterk van 126,8 miljoen naar 186,6 miljoen gulden.

In de eerste negen maanden boekte ASMI dit jaar 486,8 miljoen gulden omzet tegen 497,4 miljoen vorig jaar. De winst uit gewone bedrijfsuitoefening was 36,8 miljoen gulden. (ANP)