Arrestatie wekt woede Luxemburg

BRUSSEL, 4 NOV. De Luxemburgse bankierswereld is buitengewoon verontwaardigd over de arrestatie van de topman van de Luxemburgse bank KB Lux afgelopen weekeinde in België. De voorzitter van de Luxemburgse bankiersvereniging, Lucien Thiel, spreekt van een actie van de Belgische justitie die veel op kidnapping lijkt.

Hij zegt dat wanneer de Belgische justitie vaker gaat optreden zoals in het geval van Damien Wigny, directievoorzitter van KB Lux, de Luxemburgse dochter van de Belgische Kredietbank, geen Luxemburgse bankier nog een stap op Belgisch grondgebied kan doen. De directie van KB Lux verklaarde gisteren dat Wigny als bankdirecteur geheel volgens de Luxemburgse wetgeving heeft gehandeld. In België wordt de bankdirecteur beschuldigd van bendevorming en witwassen van geld.

In Luxemburg is witwassen van geld dat afkomstig is van criminele activiteiten strafbaar. In België is al sprake van witwassen als iemand geld verbergt voor de fiscus of een ander adviseert hoe belasting kan worden ontdoken. Veel Belgen hebben spaargelden op Luxemburgse bankrekeningen staan om de Belgische fiscus te ontlopen.

De Luxemburgse bankiers verwijten de Belgische justitie in het geval van de topman van KB Lux niet de normale procedures te hebben gevolgd door aan Luxemburg rechtsbijstand te vragen. Ze zijn er zeker van dat de Belgische justitie in dat geval te horen gekregen zou hebben dat Wigny volgens de Luxemburgse wetgeving niet strafbaar is. Als de gearresteerde bankier de Luxemburgse nationaliteit had gehad, zou dat volgens bankiersvoorzitter Thiel zeker geleid hebben tot een protest van de Luxemburgse regering bij België.