'Aids in veel landen goedkoop te stoppen'

GENEVE, 4 NOV. Bijna de helft van de wereldbevolking leeft in landen waar het nog steeds mogelijk is een grootschalige verspreiding van het hiv-virus een halt toe te roepen door informatiecampagnes over veilige seks en door condooms tegen een lage prijs beschikbaar te stellen.

Dat is de conclusie van een gezamenlijk rapport van de Wereldbank en het VN-Programma tegen aids, dat gisteren in Genève werd gepresenteerd. “Door te investeren in preventie als nog weinig mensen zijn geïnfecteerd met het hiv-virus, kunnen regeringen de epidemie betrekkelijk goedkoop bedwingen voordat aids een belangrijk gezondheidsprobleem wordt.” In bijvoorbeeld het Midden-Oosten, China en Oost-Europa is het aantal besmettingen met het hiv-virus nog betrekkelijk laag.

In een groot aantal landen in de Derde Wereld neemt het aantal hiv-infecties echter snel toe, aldus het rapport. “In de grote steden van Argentinië, Brazilië, Cambodja, India en Thailand is meer dan twee procent van alle zwangere vrouwen inmiddels geïnfecteerd met het hiv-virus. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met die van tien jaar geleden in Zambia en Malawi, waar inmiddels meer dan een op de vier zwangere vrouwen is geïnfecteerd.” In Francistown in Botswana en in Harare in Zimbabwe is maar liefst 40 procent van alle zwangere vrouwen die daar een ziekenhuis bezoeken, besmet.

Het aantal nieuwe besmettingen ligt het hoogst in Azië, aldus het rapport. Sommige experts sluiten niet uit dat het aantal nieuwe besmettingen in Azië inmiddels hoger ligt dan in Afrika, dat tot nog toe het zwaarst door de aids-epidemie werd getroffen. Sinds de aids-pandemie begon zijn over de gehele wereld naar schatting 23 miljoen mensen met het hiv-virus geïnfecteerd, van wie er inmiddels zes miljoen aan aids zijn overleden. (Reuter)