Agenten zonder pistool op straat

GRONINGEN, 4 NOV. Een aantal agenten van de Regiopolitie Groningen mag wegens onvoldoende schietvaardigheid niet met zijn dienstpistool surveilleren. De agenten hebben niet of te weinig geoefend en moeten nu zo snel mogelijk naar de schietbaan. Pas als ze aan de 'schiettoets' voldoen, mogen ze weer gewapend de straat op.

Uit cijfers van de Regiopolitie Groningen blijkt dat vorig jaar 139 van de 1.037 politiemensen in Groningen geen of te weinig schietvaardigheidsoefeningen uitvoerden. Volgens een woordvoerder bevinden zich onder hen mensen die langdurig ziek zijn, met ouderschapsverlof zijn of een bureaufunctie hebben. “Ze hadden hun vuurwapen moeten inleveren, maar dat is niet gebeurd.”

Ongeveer twintig agenten in de uitvoerende dienst lieten de schiettraining aan zich voorbijgaan. De Regiopolitie Groningen wijt dit onder meer aan te hoge werkdruk. “Je ziet dat mensen druk bezig zijn met een onderzoek en de geplande schietoefeningen afzeggen. De dienst gaat dan voor, of het goed is of niet”, aldus de woordvoerder.

Bij de politie Friesland wordt de schietvaardigheid van agenten nu ook versneld op peil gebracht. “We willen voorkomen dat we dezelfde maatregel moeten nemen als in Groningen”, aldus een woordvoerder. In Leeuwarden werd onlangs een ultramoderne schietbaan in gebruik genomen. In Friesland zijn de bestanden van wapendragende agenten opgeschoond. “Sommige mensen stonden nog wel geregistreerd als wapendragend, maar bleken inmiddels een bureaufunctie te hebben.”

Volgens een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen spelen soortgelijke problemen als in Groningen ook bij andere korpsen.