'Wellicht per ongeluk Grieks-Turks conflict'

ANKARA/ NICOSIA , 3 NOV. De Turkse premier, Mesut Yilmaz, heeft de mogelijkheid aangeroerd dat tussen Turkije en Griekenland “per ongeluk” een gewapend conflict ontstaat. Hij wees daarbij op de Turkse en Griekse marine-oefeningen die zich op het ogenblik in de Egeïsche Zee afspelen.

Yilmaz zei dit volgens de Turkse pers van vandaag in het vliegtuig dat hem naar Kreta bracht voor een top van de Balkanlanden en voor een bilateraal onderhoud met zijn Griekse ambtgenoot, Costas Simitis. Yilmaz en Simitis ontmoeten elkaar vanavond om te proberen de recentelijk weer opgelopen spanningen tussen hun landen aan te pakken.

De Turkse strijdkrachten openden zaterdag de oefening Kararlilik-97 in de Egeïsche Zee en het oostelijk deel van de Middellandse Zee, die tot 8 november duurt. Vandaag begon daarnaast de oefening Toros-97, van Turkije en Turks Cyprus, in het noordelijk deel van Cyprus en rondom het eiland. Deze oefening, waaraan ook de Turkse luchtmacht deelneemt, duurt tot donderdag. De Griekse strijdkrachten op hun beurt zijn bezig met de oefening Parmenion-97, in de Egeïsche Zee en in het gebied van Evros, aan de grens met Turkije. Deze oefening duurt eveneens tot donderdag.

Volgens Griekse bronnen hebben twaalf Turkse gevechtsvliegtuigen zaterdag bij diverse gelegenheden het Griekse luchtruim geschonden. Griekenland, dat meer luchtruim en territoriale wateren opeist dan Turkije wil erkennen, stelt herhaaldelijk dergelijke incidenten aan de kaak.

De vredesmacht van de Verenigde Naties op Cyprus meldde gisteravond schoten langs de Groene lijn die Grieks- van Turks-Cyprus scheidt. Beide zijden bagatelliseerden het incident echter. (AFP, Reuter)