Waarheids-commissie onderzoekt zichzelf

JOHANNESBURG, 3 NOV. De Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie (WVC) heeft vanmorgen beraadslaagd over de positie van een van haar meest vooraanstaande leden, de leider van de onderzoeksafdeling Dumisa Ntsebeza, nadat deze tijdens een hoorzitting was beschuldigd van betrokkenheid bij een terreuraanslag, eind 1993, op een café in Kaapstad.

De Waarheidscommissie, onder leiding van ex-aartsbisschop Desmond Tutu probeert vast te stellen of de aantijgingen zijn gefabriceerd of op waarheid berusten. Onduidelijk is nog of Ntsebeza, een jurist, zal aftreden.

Vorige week had een hoorzitting van de commissie plaats over de aanslag op 30 december 1993 op de Heidelberg Taverne in Kaapstad. Leden van de Azanian Peoples Liberation Army (APLA), de vroegere gewapende tak van het radicale Pan Afrikaanse Congres, schoten toen vijf willekeurige jongeren dood en verwondden enige tientallen in een operatie. Drie van de daders zitten levenslang uit voor de aanslag. Ze verklaarden vorige week dat de actie was bedoeld om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Tijdens de hoorzitting wees een getuige, Bennett Sibaya, de chauffeur aan van de auto die de APLA-leden had vervoerd: Dumisa Ntsebeza.

De Afrikaanstalige krant Rapport publiceerde gisteren informatie uit een politiedocument, gedateerd 28 april 1992, waaruit blijkt dat het huis van Ntsebeza in Transkei begin jaren negentig werd gebruikt als uitvalsbasis door APLA-strijders. Volgens de krant was dit “na degelijk politieonderzoek” vastgesteld. De verantwoordelijke voor het onderzoek, Johan le Roux, die tot 1995 hoofd van de afdeling misdaadbestrijding van de politie in de Oost-Kaap was, zei tegen Rapport dat de informatie in het document uitgebreid werd geverifieerd en daarna “zuiver, feitelijk en juist' werd bevonden.

In mei van dit jaar stuurde, naar nu is gebleken, een andere voormalige politieman uit de Oost-Kaap, Nic Snyman, een rapport naar de Waarheidscommissie over de betrokkenheid van Ntsebeza bij de APLA en bij aanslagen.