Van Gaal walgt van preguntas estúpidas

In het hol van de leeuw versloeg Barcelona zaterdag aartsrivaal Real Madrid. Barcelona-trainer Louis van Gaal drukte met zijn wissels een stempel op de wedstrijd. “Ik heb in Barcelona heel veel mensen blij gemaakt en velen de mond gesnoerd.”

MADRID, 3 NOV. Van Gaal kon zijn rust niet meer bewaren. Met het onvermijdelijke kladblok in de linkerhand rende hij juichend het veld van Santiago Bernabéu op. De Braziliaan Giovanni had Real Madrid uit een messcherpe counter vlak voor tijd de nekslag gegeven, 2-3. Pas in de catacomben was Van Gaal weer de oude Van Gaal. Zelfverzekerd, docerend en standjes uitdelend aan journalisten.

Bij Real Madrid-Barcelona, een wedstrijd die wordt gevoed door diepgewortelde haat tussen beide kampen, Spanje versus Catalonië, stond zaterdagavond veel prestige op het spel. Louis van Gaal heeft in Barcelona nog weinig krediet weten op te bouwen. Zijn ploeg staat weliswaar bovenaan in de competitie, maar het voetbal is bedroevend en in de laatste wedstrijden werden de punten met veel geluk binnengehaald. Bovendien dreigt in de Champions League een vroege uitschakeling na nederlagen bij Newcastle United en Dinamo Kiev en het gelijke spel tegen PSV. Een verwachte nederlaag in Madrid zou de druk verder hebben opgevoerd.

In Barcelona waart nog altijd de geest van Johan Cruijff. Voor de westrijd liet de oud-trainer in de Spaanse pers weten dat het voetbal van Barcelona hem niet bevalt en dat Madrid de betere ploeg is. De laatste tien jaar won Barcelona één keer in Madrid, onder Cruijff.

Vrijdag had Van Gaal in Barcelona nog een radiojournalist de les gelezen die hem had gevraagd of drie punten in Madrid voor hem meer van belang zijn dan punten in andere wedstrijden. “Una pregunta estúpida”, beet Van Gaal de journalist toe. Domme vragen, daar houdt de trainer niet van.

Boven een verhaal over Van Gaal in de sportkrant Marca stond zaterdag voor de wedstrijd “Miedo Yo?” “Bang, ik? Ik kan me nog wel mijn resultaten in het Bernabéu herinneren”, zei Van Gaal. De coach won met Ajax zowel in 1992 als in 1995 van Real. Aan het begin van dit seizoen werd Barcelona echter met 4-1 vernederd in Madrid in een wedstrijd voor de Spaanse Supercup. “Ik wil een onverslaanbaar Barcelona maken, maar dat zal een utopie zijn”, sprak Van Gaal, die vóór de wedstrijd wilde tekenen voor een gelijkspel.

Het enfant terrible Hristo Stoitsjkov stond zaterdag verrassend in de basis-elf. De immens populaire Bulgaar, een vriend van voorzitter Núñez, is getergd door Van Gaal en zelfs, na een kritisch vraaggesprek, enige tijd uit de selectie verwijderd. In de loop van de eerste helft bleek de opgewonden Bulgaar conditie tekort te komen. De voor hem ingevallen Giovanni besliste uiteindelijk de wedstrijd. Giovanni vierde zijn goal door lopend fuck off-gebaren te maken naar het doodstille Madrileense publiek. Van Gaal vierde zijn eigen feestje. De voormalige Ajax-coach had Barcelona's beste seizoensstart aller tijden gerealiseerd met acht overwinningen en een gelijkspel.

Een half uur na de wedstrijd kwam Van Gaal met een strak gezicht de perskamer van Real Madrid binnen. Zijn blijdschap had alweer plaatsgemaakt voor zelfverzekerdheid. Met een blikje cola in de hand ging hij er even goed voor zitten. “We hebben effectief gevoetbald en schitterende doelpunten gemaakt”, begon Van Gaal zijn verhaal in het Engels. “Can you eh”, zei hij met een blik naar de naast hem zittende tolk. De man wachtte de zin niet af en vertaalde onmiddellijk de woorden van de coach in het Spaans. “Ik ben trots op mijn spelers”, vervolgde Van Gaal, “en we hebben hier terecht gewonnen.”

Daar waren de Spaanse journalisten het duidelijk niet mee eens. Barcelona won toch van het sterkere Real Madrid door zeer effectief met de spaarzame kansen om te springen? Van Gaal, die rustig aan de persconferentie was begonnen, raakte zichtbaar geïrriteerd. “U luistert niet naar mij. Ik heb toch net gezegd dat we hier terecht hebben gewonnen. Waarom stelt u deze vraag? Bent u soms teleurgesteld”, zei hij zwaaiend met zijn armen en de vragensteller venijnig in de ogen kijkend. De tolk wist niet wat hij met de situatie aan moest en de perschef wees direct een andere vragensteller aan. De journalist bleef verbouwereerd achter.

Na tien minuten vond Van Gaal het wel mooi geweest. Op de weg naar buiten bleef hij staan bij een Real-fan in een rolstoel. Volgens de jongen had Van Gaal een fout gemaakt door De la Peña na de vroege 1-0 van Rivaldo te wisselen voor verdediger Abelardo. Van Gaal reageerde dit keer rustig op de kritiek over zijn tactiek. “Ik heb meer risico's genomen door met De la Peña in de ploeg te beginnen. Maar jij had natuurlijk liever gezien dat Madrid had gewonnen.”

Buiten het stadion liep Van Gaal zijn voormalige pupil Clarence Seedorf tegen het lijf. “Gefeliciteerd”, was alles wat Seedorf zei. Vijf minuten later liep Barcelona-verdediger Reiziger naar buiten. Hij keek zijn vriend even aan. “Kut zeg”, zei Seedorf. “Jullie coach geeft toch wat extra's. De invaller Giovanni maakte het winnende doelpunt.” Reiziger knikte lachend. Ze vallen elkaar in de armen.

Volgens Seedorf was de overwinning van Barcelona onverdiend. Na het vertrek van Reiziger zei hij: “Barcelona was een luizenploeg vandaag. De gelukkigste heeft gewonnen.” Op een paar meter afstand stond Real-voorzitter Lorenzo Sanz. Hij trok aan een sigaar met een doorsnee van twee centimeter. “Verdiend gewonnen? Heeft Van Gaal dat gezegd? Die man heeft waarschijnlijk naar een andere wedstrijd gekeken. Barcelona heeft Ronaldo verkocht, maar ze hebben de heilige maagd van Fatima (een Maria-verschijning in Portugal, red.) ervoor teruggehaald. Wat een wonderen verricht die, wat een geluk. Maar met het voetbal dat die ploeg speelt, worden ze nooit kampioen. Zo voetballen zou ik hier niet tolereren”, zei Sanz.

Van Gaal heeft dan inmiddels met een vage glimlach op de lippen het stadion van Madrid verlaten. “Ik heb in Barcelona heel veel mensen blij gemaakt en velen de mond gesnoerd.” Een columnist in de krant El País noemde Van Gaal na de wedstrijd “de beste trainer ter wereld”. Van Gaal zal het niet weerspreken.

    • Koen Greven